09/27/12 21:24
(http://e-vestnik.bg/)

Грузия - война с компромати и тест за демокрацията

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

В Грузия набира обороти скандалът по повод излъчените от местна телевизия кадри, показващи гаври със затворници в Тбилиси, пише в. “Росийская газета”.

Миналата седмица са били разпространени близо половината или една трета от материалите, с които разполага авторът на записа - бившият служител от Гълданския затвор Владимир Бедукадзе. Друг въпрос е дали останалото ще може да бъде публикувано преди парламентарните избори в Грузия на 1 октомври, заявява в интервю за вестника Зазой Давитава, представен като известен грузински журналист, активен правозащитник и бивш политически затворник.

Ефектът е постигнат: повечето хора в Грузия видяха с очите си какви безчинства се вършат в грузинските затвори, казва Давитава. Местните правозащитници обаче се страхуват според него, че след евентуална изборна победа на управляващите “наказателното дело за изтезанията, по което са арестувани 11 надзиратели, тихомълком ще бъде потулено”.

Тогава “палачите ще останат безнаказани - по всичко личи, че те самите са убедени в това. Страхувам се след подобно нещо вярата в справедливостта да не изчезне завинаги в Грузия”, добавя журналистът, според когото правозащитниците в Грузия ще се борят шумното дело да стигне до съда.

За очевидец на гаври в Гълданския затвор се обяви и бившият фотограф на грузинското външно министерство Гиорги Абдаладзе, обвинен миналата година в шпионаж заедно с още трима известни репортери, припомня изданието. Давитава уточнява, че служителите в системата рядко се докосвали до политическите затворници.

“Видях обаче с очите си как изтезават и насилват затворниците в съседните помещения. Това бяха истински фашистки методи”, заявява той и ги сравнява с мъченията на пленниците от Освиенцим и Бухенвалд. “Системата на страха, създадена от президента Саакашвили, пронизва цялата съдебна вертикала на властта и държавата като цяло”, обобщава правозащитникът.

Сайтът Лента.ру съобщава, че грузинският опозиционер Гиорги Хаиндрава - бивш министър по уреждане на конфликтите, сега оглавяващ движението “Лига на избирателите”, е бил разпитан в прокуратурата по повод предоставен от френската жандармерия ведиозапис на негова среща с криминални босове от Грузия в Южна Франция. Изданието се позовава на сайта newsgeorgia.ru.

Според главния прокурор на Грузия Муртаз Зоделава на срещата било обсъдено “сваляне на правителството” и “създаване на въоръжени формирования за дестабилизиране на парламентарните и на президентските избори” догодина. Срещу което Хаиндрава обещал да върне на криминалните босове “някогашния им статут и влияние в Грузия”. В отговор Хаиндрава заявил, че се познава с домакина на срещата Реваз Лорткипанидзе от детинство и криминалният бос ще си остане негов приятел.

Парламентарната предизборна кампания в Грузия се превърна във война с компромати между власт и опозиция - управляващото Единно национално движение на Саакашвили и опозиционната коалиция “Грузинска мечта” начело с Бидзина Иванишвили, посочва в. “Новие известия”.

След безпрецедентния шок в грузинското общество, предизвикан от скандала с разпространения от опозицията видеозапис на изтезания в Гълданския затвор, властта нанесе ответен удар. Нейни представители публикуваха чрез лоялни телевизии свой видеокомпромат срещу представители на “Грузинска мечта”.

Вътрешното министерство заяви, че става дума за опит да бъде подкупен полицай. Видеозаписът показва как трима активисти на опозиционната коалиция - Гиорги Геркелашвили, Гиорги Дзоценидзе и Коба Самхарадзе, предлагат на полицая Роман Майсурадзе солидни суми, за да изпълни някакви “задачи”. Задържани са и четиримата, включително полицаят. Конфискувани са 50 000 долара. От записа не става съвсем ясно за какви задачи се говори, но депутатът от мнозинството Гиорги Габашвили обвини опозицията, че се опитва да въвлече държавни служители в престъпни схеми с цел да дискредитира властта.

В отговор Созар Субари от ръководството на “Грузинска мечта” по телевизията изрази съмнения, че заподозрените наистина са активисти на коалицията, и намекна, че може да става дума за провокация, разказва вестникът. По негови данни вътрешното ведомство смята за ключови фигури в историята с подкупа Алеко Табатадзе от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване