09/28/12 14:57
(http://radiomilena.com/)

До 15 000 инфаркта годишно

От 13 до 15 000 инфаркта годишно има в България. Това съобщи председателят на дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев. Той обърна внимание, че именно кардиологичните заболявания водят до преждевременна смърт и че процентът им е висок, предаде агенция КРОССinfarkt До 15 000 инфаркта годишно.

Още по-тревожното е, че инсултите у нас са повече от инфарктите, посочи кардиологът и подчерта, че в Европа е обратното. Затова особено важна е профилактиката, категоричен е професорът.

Източната част на Европа е по-силно засегната от сърдечно-съдови заболявания. В Европа преждевременната смърт е от порядъка на 12% при жените и 16% при мъжете, а у нас този показател е два пъти по-голям.

На базата на тези факти нашата цел е до 2020 г. смъртността от сърдечно-съдови заболявания да намалее с 20%, посочи проф. Гудев.

Специалистът обърна специално внимание на вредата от тютюнопушенето. „Ако публични личности и хора казват, че това дали пушат или не си е тяхна работа, това е лошо послание към младото поколение“, коментира той.

Проф. Гудев съобщи още, че по случай Световния ден на сърцето Дружеството на кардиолозите организира утре безплатни кардиологични прегледи пред Министерството на здравеопазването и в болниците.

Ще има разговори с пациенти, предоставяне на информационни брошури, а също и специален подарък – ще бъде подарена на Столична община реновирана детска площадка на стойност 5 хиляди лева.

 До 15 000 инфаркта годишно

bookmark До 15 000 инфаркта годишноsvejo До 15 000 инфаркта годишноgoogle До 15 000 инфаркта годишноdelicious До 15 000 инфаркта годишноstumbleupon До 15 000 инфаркта годишноfacebook До 15 000 инфаркта годишноСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване