09/28/12 13:46
(http://www.klassa.bg/)

Над 22 на сто от българите били бедни

В България 22.4% от хората отговарят на европейския критерий за бедност, показват данните на Националния статистически институт за 2010 година. Съотношението между доходите на най-богатите 20% от обществото и най-бедните е 6.1.
Парите, под които се счита, че хората са в категорията “бедни”, за България през 2010 година са 273 лева. за сравнение през 2007 година тази сума е била 212 лева. За една година делът на бедните в цялото ни население се е увеличил с 1.7% и вече е 22.4%.
Най-зле финансово са безработните – повече от половината от тях живеят под линията на бедност, следват пенсионерите – 30% от тях са с доход под 273 лева, докато при работещите само 7.7% са под линията за бедност.
Най-добре финансово у нас, по отношение на образователното ниво, са висшистите – по-малко от 2% от тях могат да се определят акто бедни. Докато близо 60% от хората с незавършено начално образование попадат в тази категория.
Колкото повече деца има в едно семейство ,толкова повече то е заплашено да живее бедно. Повече от 70% от многодетните семейства у нас през 2010 година са били с доходи под линията на бедност.
Другата рискова група са самотните възрастни хора – над 64% от тях са в числото на бедните. Семействата с едно дете са най-добре финансово – едва 13.4% от тях са с ниски доходи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване