09/30/12 12:40
(http://www.klassa.bg/)

Добрев: Ако се появи още един инвеститор, ще обявим конкурс за АЕЦ "Белене"

При появата на още един инвеститор ще обявим конкурс за проекта за АЕЦ "Белене", но само при ясен мандат от парламента. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в събота. Той уточни, че оценка на активите на АЕЦ "Белене" е необходимо и е трябвало да се направи още през 2004 г., за да се знаят финансовите активи на проекта. Така той може да бъде отделен от НЕК.
Изявлението бе по повод на това, че в четвъртък НЕК обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за оценка на активите и пасивите на проекта АЕЦ „Белене".
Обявлението е публикувано на сайта на Агенцията за обществените поръчки ден, след като американския консиорциум „Глобъл пауър консорциум" обяви, че иска да изгради АЕЦ „Белене" като частен проект, предаде „Медиапул".
Решението за спирането на проекта бе взето през март 2012 г. от кабинета „Борисов", а след това бе потвърдено и от Народното събрание. Това означава, че за започването на нови преговори е нужно решение на парламента. Поръчката на НЕК е за „Избор на изпълнител, който да изготви оценка на обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ „Белене", с готовност за тяхното отделяне". Максималната прогнозна стойност е 500 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 2 месеца.
При това положение ще може да се направи проектна компания, в която обаче НЕК няма да бъде въвлечена в капан, като сега, уточни министър Добрев. При основававнето на проектна компания няма никакъв начин негативите от нея да бъдат прехвърлени върху енергетиката. По отношение на арбитражното дело с "Росатом"  Добрев уточни, че обикновено то продължава една година. Все още няма назначен арбитър по досегашния иск.В отговор на въпрос дали са възможни разговори с руската компания министър Добрев отсече – При положение, че сме в съда – не.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване