10/01/12 14:02
(http://www.klassa.bg/)

Заради глобалното затопляне рибите се смаляват

Глобалното затопляне, което вдига температурите и намалява кислорода в океаните, ще смали чувствително рибите, сочи научно изследване. Един от ключовите фактори, определящ  размера на рибите и морските безгръбначни е нуждата им от енергия. Когато тя не е достатъчна, те спират да растат. Кислородът във водата е за тях важен източник на такава енергия. По-големите риби се нуждаят от повече кислород, за да нарастват.
„Океан с по-топла вода и по-малко кислород, до което води глобалното затопляне, ще накара рибите, особено големите, да спрат да растат, каква Даниел Поли от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада. Той и неговите колеги правят прогноза за отражението на климатичните промени върху 600 вида риби от 2001 г. до 2050 г. Според техните изчисления, затоплянето на океанското дъно като цяло ще бъде слабо (няколко стотни от градуса за десетилетие), а понижаването на концентрацията на кислород също няма да е значително. В същото време обаче, това ще се отрази много чувствително върху размера на рибите – максималното им тегло ще намалее средно между 14 и 24% .Това е все едно човек, тежащ 77 кг , да загуби между 10 и 18 кг.
Най-силно засегнат ще бъде Индийският океан (24%), следван от Атлантическия  (20%) и Тихия (14%). Учените алармират, че ако не се намалят емисиите на парникови газове, последствията върху морските екосистеми ще бъдат по-тежки от очакваното. Изследването е публикувано в британското издание  Nature Climate Change.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване