10/01/12 14:06
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Първо референдум за “Белене”, после преговори

„Има събрани 540 хил. легитимни подписи, подкрепящи референдума за АЕЦ “Белене”. Това е желанието на най-висшата власт в държавата – народа, и няма как при това положение да водим преговори с частните инвеститори“, заяви на пресконференция министърът не икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той поясни, че е от огромно значение въпросът на референдума да бъде прецизиран, така че да не е подвеждащ за хората.

Като конкретен възможен вариант за въпрос Добрев посочи предложението на председателя на НС Цецка Цачева – „Съгласни ли сте България да вземе държавен дълг, за да построи АЕЦ „Белене“?“.

Министърът бе категоричен, че във въпроса трябва да присъстват и конкретните финансови условия по проекта „Белене“.

„Всеки гражданин трябва да знае какво ще му коства този проект, той ще се построи с нашите пари. В рамките на 20-30 години едно-две поколения ще плащат за него“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той бе категоричен, че преди референдума ще се проведе информационна кампания, която да запознае всеки гражданин с темата.

Главчев уточни, че дебатите около въпроса на референдума ще започнат в парламента в най-скоро време.

„Веднага, след като бъдат изпълнени всички законови изисквания, ще проведем и самия референдум“, обясни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Министър Добрев сподели предложението на премиера Борисов за електронен референдум и също даде за пример успешно проведеното през 2011 г. електронно преброяване.

„Ако е възможно, електронният референдум е един добър вариант. Той ще спести на държавата 30-40 млн. допълнителен разход по „Белене“, обясни енергийният министър.

По въпроса с отношенията на България с инвеститора „Global Power Consortium” Добрев обясни, че официалните преговори все още не са започнали и процедурата ще бъде замразена до резултатите от вота.

„Ако “Globar Power Consortium” е сериозен инвеститор, ще изчака няколко месеца, за да се види решението на народа“, каза Добрев.

The post Първо референдум за “Белене”, после преговори appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване