10/02/12 15:26
(http://radiomilena.com/)

Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картини

09876 298x300 Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картини110 години след рождението на художника Петко Задгорски /2 юли 1902 г./ в Бургас ще бъде показано най-доброто от неговото творчество.

Тук художникът получава най-голямото признание, обявен е за Почетен гражданин и от 2004 г. градската художествена галерия носи неговото име.

Именно в галерия „Петко Задгорски” ще бъдат представени над 40 произведения на забележителния художник и скулптор, самоук реставратор и корабостроител.

Те са рисувани с маслени бои, акварел, пастел и молив, в период от 50 години. Сред платната са част от емблематичните произведения на автора: “Гемия” /1947 г./, “Дълбачка” /1959 г./, “Автопортрет” /1945 г./ и “Чумави”.

Духът на твореца живее в неговите картини, връщащи ни назад към необратимото минало, и внася носталгични спомени в съзнанието.

Малко известен факт е, че паметникът на Пушкин, разположен на централната алея в Морската градина, е създаден от Петко Задгорски.

Събитието се организира от дъщерята и сина на художника – Антония и Велин, със съдействието на Община Бургас.

 

Заповядайте на откриването на изложбата “110 години от рождението на Петко Задгорски” на 4 октомври от 18.00 часа, ул. „Митрополит Симеон” 24, и нека заедно се докоснем до творчеството на един от най-големите български художници.

 Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картини

bookmark Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картиниsvejo Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картиниgoogle Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картиниdelicious Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картиниstumbleupon Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картиниfacebook Запознайте се с Петко Задгорски чрез неговите картиниСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване