10/03/12 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Държавата получава 64,7 млн. лева от акциите си в "Енерго-про"

Държавата събра над 64.7 млн. лв. от продажбата на дяловете й в енергийните дружества на „Енерго-Про Мрежи" АД и „Енерго-Про Продажби" АД (бившите „Е.ОН България"), съобщиха от Българската фондова борса (БФБ). Началната цена за двата пакета беше около 53 млн. лв. В сряда  държавата е получила 64,7 млн. лв., но с продажбата на останалите акции сумата може да достигне  68 млн. лв., ако котировките се запазят.
Посредник по предлагането е Първа финансова брокерса къща ООД.
Чешката компания „Енерго-Про" купи дял от 59 % в „Е.ОН България" в началото на 2012 г. 8% са собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие , а 33% останаха за държавата.
Още в първите часове на аукциона, провел се в сряда, бяха продадени 96% от предложените акции от „Енерго-Про Мрежи" АД и 92% от „Енерго-Про Продажби" АД, съобщават от БФБ. Максималната цена е 169,1 лв./бр., а минималната е 137,88 лв./бр., при начална от 109,87 лв./акция.
Пазарните поръчки, които бяха по-голямата част от подадените оферти, се удовлетворяваха на цена 139.35 лв. за акция на „Енерго-Про Мрежи"АД и 13.89 лв. за акция на „Енерго-Про Продажби" АД.
Общият брой на сключените досега сделки надхвърли 359, като акции са закупили 26 инвестиционни посредника. Общо в сряда бяха предложени 434 940 акции, като за четвъртък  остават 16 280 акции, или едва 4% от общо предложените.
Аукционът е поредната крачка от изпълнението на стратегията на БФБ - София за възстановяване на интереса към българския капиталов пазар, коментира Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ–София.
„Днешният успех е резултат от почти двугодишна работа на множество компании и държавни институции", сподели Големански.
Електроразпределителната компания „Енерго-Про" оперира в Североизточна България в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване