10/03/12 14:27
(http://www.klassa.bg/)

Италианец преспа на купола на „Свети Петър“ в знак на протест

Италианец преодоля охраната на Ватикана и се качи на купола на базиликата „Свети Петър, за да протестира срещу политиката на своето правителство и на Европейския съюз. На височина от 130 метра той разгъна транспарант с призива „Помощ! Стига Монти, стига Европа, стига мултинационални компании. Убивате ни всички. Растеж? Това е само социална касапница.“. Марчело ди Финицио, дребен бизнесмен от Триест,  протестира срещу европейска директива , която налага да се продадат на търг концесиите по морския бряг до 2015 г. По-рано през лятото той пак успя да се качи за кратко на купола на базиликата, протестирайки срещу т.н. директива Болкенщайн, отбелязва АНСА. Мъжът е бил собственик на бар на морския бряг. Според работещи в туристическия бранш прилагането на тази директива ще унищожи дребните предприемачи  и ще даде предимство на големите корпорации.
Ди Финицио прекара цялата нощ на купола. От Ватикана съобщиха, че е имал дълъг телефонен разговор с двама министри във вторник вечерта, но те не са го разубедили да слезе. Той е влязъл в базиликата като турист към 17.00 ч. във вторник и после се е прехвърлил през един от балконите. Охраната на Ватикана е повикала пожарникари, за да свалят мъжа, съобщи в сряда към обяд АНСА. Междувременно Ди Финицио даде няколко интервюта по телефона за италиански телевизии, в които казва, че не вярва вече на никакви обещания от правителството. И твърди, че не е луд, а само отчаян.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване