10/05/12 06:10
(http://e-vestnik.bg/)

“Нерушимо братство-2012″ - военни маневри в постсъветското пространство

Оперативно-тактически ракетен комплекс Искандер-Е. Снимка: ню-фактория

Русия започна да прехвърля в Казахстан войски и военна техника, които ще участват в маневри на държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност. Първото им съвместно миротворческо учение “Нерушимо братство-2012″ ще се състои от 8 до 17 октомври, информира руският армейски всекидневник “Красная звезда”.

Над хиляда военни от Руската федерация, Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан ще решават задачи в рамките на симулирана операция за поддържане на мира в региона - разделяне на страните в конфликта, придружаване на хуманитарни товари, отблъскване на атаки срещу миротворците, разминиране на площи, охрана и отбрана на обекти, потушаване на масови размирици и др.

ООН подкрепи миротворческите стремежи на ОДКС, като прие поканата да участва в предстоящите маневри. Конкретна проява на високото взаимно разбирателство между двете организации стана меморандумът за сътрудничество в миротворческата дейност, подписан в кулоарите на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН, напомня “Красная звезда”.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обеща вчера в страната всеки момент да бъде създаден холдинг за разработка на хиперзвукови технологии. Той ще включва корпорацията “Тактически ракетни въоръжения” и Научнопроизводственото обединение по машиностроене (НПОМ), което досега бе част от федералната космическа агенция “Роскосмос”, пише “Комерсант”.

Холдингът ще използва и опита на руския концерн “Алмаз-Антей”, който проектира и произвежда системи за противоракетна и въздушно-космическа отбрана, посочи Рогозин.

НПОМ ще продължи да работи съвместно с предприятия от “Роскосмос” по ред военни проекти. Ще разработва по-специално тежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво за стратегическите ракетни войски на федерацията, посочва вестникът.

“По значение и по евентуалния научно-технически пробив проектът за хиперзвука е сравним със създаването на атомната бомба”, заяви Рогозин. Различни хиперзвукови системи активно разработват и САЩ, но изпитанията на американската ракета “Уейврайдър” и хиперзвуковия апарат Еф Ейч Ти Ви-2 приключиха без успех, отбелязва “Комерсант”.

“Росийская газета” съобщава още “две новини - повод за радост, който ни дава родната отбранителна промишленост”. Започна серийното производство на реактивни системи за залпов огън “Торнадо”, а в Санкт Петербург вече се строи руската част от изграждания съвместно с Франция десантен хеликоптероносач от клас “Мистрал”, който ще носи името “Владивосток”, пише московският официоз.

“Владивосток”, предназначен за Тихоокеанския флот на руските военноморски сили, ще бъде доизграден във френската корабостроителница в Сен Назер, както и вторият хеликоптероносач от серията - “Севастопол”, който ще плава в състава на Черноморския флот.

Десантните хеликоптероносачи са бъдещето на руския военен флот, а реактивните системи за залпов огън от новото поколение вече са настояще за руските Сухопътни войски, уточнява изданието.

“Торнадо” изпреварва своите предшественички на практика по всички показатели, а и самите ракети за тази система са от ново поколение. Тези самонасочващи се снаряди от най-различни видове се изстрелват на максимална далечина от 90 километра и след пуска им “Торнадо” може да се изтегли, още преди първият да експлодира. Това я прави наистина страховито оръжие, което практически няма равни.

Руската армия вече получи над 30 такива системи, а тази година се очакват още 36. В бъдеще се планира от “Торнадо” да се изстрелват в контейнери оперативно-тактически и крилати ракети, както и безпилотни летателни апарати, разказва всекидневникът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване