10/07/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

„Алфа рисърч“: Полиция, прокуратура и съд остават с нисък кредит на доверие

Полиция, следствие, прокуратура и съд са все още сред институциите с най-нисък кредит на обществено доверие. Като основни причини за негативното отношение се откроиха корупцията, оказвания политически натиск на различни нива и неуспехът по т.нар. „обществено значими дела“.
Това се казва в окончателния доклад на социологическа агенция „Алфа Рисърч“ за ефекта от изпълнението на проект „Усъвършенстване на работните процеси в съда“, който бе представен в неделя.
Гражданите идентифицират тромавите и бюрократични процедури, като третият ключов проблем пред съда. За прокуратурата това е ниската степен на прозрачност, а за полицията – некомпетентността и слабата професионална експертиза.
Данните показват, че гражданите и бизнесът биват обслужвани по-внимателно (79%) и бързо (72%) от страна на съдебните служители. По-бързото и качествено обслужване се допълва от констатациите за улеснени процедури, както по отношение издаването на свидетелство за съдимост, съдебна регистрация, актуално състояние и пр. (70%), така и по отношение на достъпа до информация по текущи дела (55,4%).
През 2010 г. 70% от анкетираните са заявили, че българският съд би се подал на политически натиск, а през 2012 г. подобно мнение вече споделят 81% от респондентите. Идентични тенденции се наблюдават и по отношение на натиска от страна на икономически групи и фирми, или отделни престъпници. Самите съдии категорично отхвърлят възможността съда да се подаде на натиск. Те са по-склонни да не приемат за вероятно евентуално отстъпление при политическо вмешателство или пред натиск на финансови групировки или фирми, се казва още в доклада на „Алфа рисърч“.
Представителите на гилдията виждат основния проблем в различното отношение и подход към случаите на корупция от страна на контролните институции в системата. Въпреки, че 35% от съдиите не могат да преценят равнопоставеността при проучването на случаи на корупция, едва 13% от анкетираните считат, че се прилага единен подход и се налагат съизмерими санкции.
В изследването си от „Алфа рисърч“ наблягат на извода, че утвърждаването на независимостта на съдебната власт трябва да върви успоредно с налагането и спазването на професионалните стандарти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване