10/07/12 13:38
(http://www.klassa.bg/)

Дончев: Ще настояваме средствата за кохезионна политика да не бъдат намалявани

Страната ни ще настоява средствата за кохезионна политика за следващия програмен период да не бъдат намалявани, заяви в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт”министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който се завърна от срещата на „Приятелите на кохезията” в Братислава. По думите му става дума за пари, които не падат от небето, а се формират от вноските на държавите-членки. „Един от дебатите е въпросът „Колко пари?”. Напълно нормално е, във времена на криза, редица държави да искат, да твърдят, да настояват, че вноските в дългосрочен план трябва да бъдат по-малки или най-малкото да не се повишават. Живеем във времена където всеки евроцент е важен. Само че въпросът в момента е дали трябва да пестим точно от политиките за развитие. Важният момент тук е, че това не са средства, които подпомагат платежния баланс на една или друга държава. Това не са средства, които постъпват в Бюджета“, коментира Дончев. Според него от 2014 година абсолютно задължително ще е страните да спазват финансовата дисциплина, като при това  харченето на европейски пари ще бъде обвързано и с реформа за съответния сектор.

Министърът по управление на еврофондовете подчерта, че още от средата на лятото в България тече организация за списъка с реформи с отговорните ведомства и сроковете, които трябва да бъдат гонени, з ада е готова страната ни за следващия програмен период от началото на 2014 г. Дончев отчете още, че според предварителните анализи 60% от публичните разходи за инвестиции са направени с европейски пари. Ръстът на БВП също се дължи на европейските пари. По думите му, към края на 2012 година по 7-те оперативни програми България няма да загуби средства. По повод идеята на министър Дянков минималната работна заплата да се определя по региони, Дончев коментира, че тя трябва да се обсъди, защото може да се стигне до изкривявания. Като например фирмите целенасочено да се регистрират в региони, където това заплащане е по-ниско, за да дават по-малки заплати. Министърът предложи да се проведе публичен и експертен дебат, на който да се обсъдят детайлите и механиката на прилагане на предложението. По думите му то трябва да се приложи само ако има достатъчно ограничаващи механизми да не се случват злоупотреби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване