10/07/12 12:45
(http://www.klassa.bg/)

М. Андонов: Предлагаме 6-годишен договор с "Газпром"

Следващата седмица в Москва предстоят важни преговори -  за доставка на природен газ от "Газпром" , както и за окончателните параметри на проекта "Южен поток", каза пред Дарик шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов в събота.  Нашето предложение е за 6 години, прие се от руската страна и се договарят конкретните параметри, уточни той. Преговорите са почти на финала. По отношение на цената нашето предложение е за по-ниска от тази, с която беше намалена цената на газта, с 11,1, и аз се надявам, че това ще бъде договорено, каза Михаил Андонов, шеф на Бълагрия енергиен холдинг пред Дарик радио. По думите му в същия срок -15 ноември двете страни трябва да се договорят и по финансовия модел,  процедурите, които трябва да бъдат изпълнени както за предпроектните проучвания, така и за изготвянето на ОВОС на газопровода "Южен поток" и България да оповести инвестиционното си решение. Андонов изрично каза, че страната не  отстъпва собственост върху транзитните  си газопроводи.
В момента Българският енергиен холдинг е със стабилно финансово положение, за осемте месеца има положителен финансов резултат от  над 500 млн. лв., но без НЕК и "Булгаргаз", тъй като те са в окаяно състояние - само инвестиците на НЕК  в Цанков камък и АЕЦ Белене са около 1,5 млрд. лева, отделно компанията дължи около 450 млн. лв. просрочени задължения за доставки на електроенергия.
Агенция "Фитч" ще прави оценка на кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг. Договорът ще бъде подписан тази седмица, а оценката може да е готова  в рамките на 6 - 8 седмици. След това холдингът може да емитира облигационен заем, за да може НЕК да се разплати с доставчиците си.
Адвокати  на НЕК по делото срещу иска на "Атомстройекспорт" за 1 млрд евро неустойки по АЕЦ "Белене" в Парижкия арбитраж са "Уайт енд Кейс", каза още Андонов. Той уточни, че е изпратено питане до RWЕ за отказа им от проекта. Според него обаче едната причина е подходът и начинът на финансиране, втората  е липсата на договореност по този  EPC контракт. И в този EPC контракт проблемът беше такъв, той и сега стои,  този проект не е банкируем, тъй като тежестите са основно върху възложителя, посочи Андонов.  Не е ясно кой поема риска при съответно ядрено събитие, допълни той.
Анодонов каза още, че  ако българската държава иска да участва с дял в проекта, бихме могли да апортираме в него лицензираната площадка. Защо да не кажем на този инвеститор - "Глобал Пауър консорциум": да, вие дадохте оферта, ще участвате с финансиране на проекта, ние ще участваме в тази проектна компания с площадката, лицензираната. И никой не е казал, и в момента аз не знам защо така се спекулира, че проектът е частен, заключи шефът на БЕХ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване