10/07/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Пилешкото поскъпва средно с 1,9%, а брашното с 1% за седмица

Средната цена на едро на замразеното пиле отбелязва повишение с 1,9% спрямо предходната седмица до 4,10 лв./кг, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По области, предлагането е в ценовия диапазон от 3,38 лв./кг (Добрич) до 5 лв./кг (Разград). Средно за страната цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги нараства с 1,7% спрямо предходната седмица до 4,67 лв./кг. Предлагането е в границите от 4,29 лв./кг (Бургас) до 5,14 лв./кг (Перник и София). В големите супермаркети на областите Перник и София се отчитат значително по-високи цени спрямо предходния седмичен период - с по 1,05 лв./кг или 25,6%, което се обяснява с регистрираните промоционални цени през предходната седмица. Леко седмично понижение на цените на продукта в големите супермаркети се наблюдава единствено в Габрово – с 1%. През миналата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,93 лв./кг, с 0,2% по-висока спрямо предходната. По области, търговията е в ценовия диапазон от 4,10 лв./кг (Търговище) до 5,27 лв./кг (Враца). В Добрич и Шумен се отчита седмично поскъпване на продукта, съответно с 2,9% и 1,5%, а в Русе и Благоевград – поевтиняване съответно с 6,6% и 4%. Единствено при цените на дребно на охладеното пиле, предлагано в големите търговски вериги, се отчита леко седмично понижение.
Същевременно средната цена на едро на брашното нараства с 1% спрямо предходната седмица, до 0,98 лв./кг, съобщават от ДКСБТ. По области, брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,77 лв./кг (Враца) до 1,09 лв./кг (София и Смолян). В по-голяма част от областите са налице ценови колебания в двете посоки, в границите от -2,5% (Враца) до +7,9% (Смолян). Слънчогледовото олио се търгува средно за 2,92 лв./литър, което е с 0,3% по-високо в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Плевен (2,73 лв./литър), а на най-високи – в Разград (3,11 лв./литър). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -0,7% (Благоевград, Добрич, Плевен и Хасково) до +4,7% (Шумен).
Средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар са без съществена промяна - 2,08 лв./кг. На борсите в страната бялата захар се предлага на цени от 1,88 лв./кг (Добрич) до 2,30 лв./кг (Разград). В дванадесет области се наблюдават седмични изменения на цените, в интервала от -2,2% (Варна) до +2,1% (Русе).
През периода от 26 септември до 3 октомври средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер М в по-малките магазини, където е регистрирано леко повишение в диапазона от 0,21 лв./бр. до 0,25 лв./бр. спрямо предходната седмица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване