10/07/12 08:41
(http://radiomilena.com/)

Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?

Още в средата на летният сезон, първия том на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” вече не можеше да се намери дори и поморийската книжарница ” Логос”.  Авторитетното издание необичайно премина в категорията – редки и ценни книги, и стана цел на колекционерите. Само в Националната библиотека, по линията на международния книгообмен са заявени 50 екземпляра, а са получени 14. Без изданието са останали не само музея „Ермитаж” и изпълнителния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, а и повечето читалищни и училищни библиотеки в Община Поморие и Бургаска област.

Това ни накара да се обърнем към един от инициаторите за създаването и отпечатването на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” д-р Стефан Пейков – преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Катедра „Етнология”.

stefan peikov1 300x272 Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?д-р Ст. Пейков: Работата продължава. Въпреки трудностите, активно се работи по съставянето и издаването на том II, който ще съдържа най-пълното публикуване на известните и достъпни документи за миналото на Поморие (Анхиало) намерени от нашите автори в световните архиви, музеи и частни колекции.

От голям интерес за близкото минало на Община Поморие (Анхиало) представляват сведенията, съхранявани в Република Гърция. В тази насока – с помощта на привлечени от нас експерти, издирихме служебна кореспонденция разменена между МВнР на Кралство Гърция и дипломатическите му служители в София и Бургас в периода 1905-1910 г. Намерените документи са в архива на МВнР на Гърция, съхраняван в Атина. Това са ръкописи написани на книжовния гръцки език от началото на ХХ век – катаревуса. Специалистите по този рядък език са няколко в страната.Новонамерените страници не отразяват пълната кореспонденция между гръцките институции в посочения период, а по-скоро са моментни снимки на състоянието в Бургаска област и конкретно в Поморие. Открити са в различни архивни единици, смесени между служебна кореспонденция от архива на гръцкото министерство.

Голяма част от документите са свързани с антигръцкото движение от 1906 г., щетите, които то е нанесло на гръцкото население, позицията на властите и т.н. Сред документите има и писма на митрополията в Поморие, донесения на частни лица от града, а също и обръщението на жителите от Източна Румелия, сред които има и представител на Поморие, до италианския посланик в Атина. В документ от 1910 г. е направен подробен опис на гръцкото имущество в областта и конкретно в Анхиало. Съдържат се и искания за финансови компенсации на граждани от Анхиало.

Но това е само част от съдържанието на том II на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”. Имаме и много други находки и новини.

Колективът ни е насърчен от вниманието към нашите дирения, което прояви скоро ръководството на Община Поморие и съдействието, което получаваме от различни български и международни културни и научни институции. В скоро време ще се стигне до преиздаването и на том I.

Надявам се този път, с последователната подкрепа на Общинския съвет на една от най-старите европейски общини – Поморийската”.

 Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?

bookmark Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?svejo Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?google Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?delicious Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?stumbleupon Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?facebook Продължава ли работата по проекта „Поморие: древност и съвремие”?Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване