10/08/12 13:20
(http://www.klassa.bg/)

ВЕИ-секторът излезе на трети протест срещу високите такси

ВЕИ секторът излезе на трети протест в понеделник, след като енергийният регулатор реши да наложи такси за достъп на техните електроцентрали до електрическата мрежа на страната. Този път броят на протестиращите бе около 150. Таксите, срещу които бранша протестира  достигат до 40% от приходите, които той получава по дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.
По думите на Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация, освен Върховният административен съд, който е сезиран, за да определи дали наложените такси от ДКЕВР са законни, ВЕИ секторът планира да сезира Комисията за защита от дискриминация и Комисията за защита на конкуренцията.
Николов съобщи, че изказванията на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който заяви, че енергийната система на страната може да продължи да функционира нормално, дори и да бъдат спрени абсолютно всички ВЕИ централи, ясно демонстрират отношението му към енергията от възобновяеми източници.
С действията си председателят на енергийния регулатор компрометира усилията на страната да развива ВЕИ секторът. Според Николов цената на тока отново може да се увеличи шоково, защото след 1 януари ТЕЦ-овете ще трябва да заплащат квотите за въглероден диоксид, които те изхвърлят в атмосферата. Тези такси могат да качат цената на мегават час електроенергия, произведена от ТЕЦ-ове над 50%. След като протестиращите скандираха „Оставка!", „Мафия!" и „Отмяна!" пред сградата на ДКЕВР, те се насочиха отново пред пространството на бившия партиен дом, което се намира точно срещу сградата на МС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване