10/08/12 13:52
(http://www.klassa.bg/)

Проучвания за стволовите клетки направиха британец и японец нобелисти по медицина

Тазгодишните Нобелови награди за медицина бяха присъдени в понеделник на британеца Джон Гърдън и японеца Шиня Яманака за откритията им, че зрелите стволови клетки на тялото могат да бъдат препрограмирани така, че да станат стволови клетки от всякакъв вид, съобщи АП. Нобеловият комитет мотивира решението с това, че тяхното проучване е революционизирало разбирането за начина на развитие на клетките и организмите. „Откритията на Гърдън и Яманака показа, че специализираните клетки могат да върнат при определени условия часовника на развитието. Тези открития освен това предоставиха на учените по цял свят нови инструменти за работата им и доведоха до забележителен прогрес в редица области на медицината“, се казва в решението на комитета. 79-годишният Гърдън от Дипънхол откри през 1962 г., че клетките са обратими при експеримент с яйцеклетка на жаба, тоест генетичният материал не е безвъзвратно променен с началото на тяхното диференциране. При експеримента си той е вкарал ядро на зряла жабешка клетка в клетка без ядро и получил клонирани възрастни жаби. А 50-годишният Яманака от Осака доказа 40 г. по-късно, че зрелите клетки на мишката могат да бъдат препрограмирани като незрели клетки и превърнати в клетки по желание.
С наградата по медицина в понеделник започна дългоочакваната Нобелова седмица. Във вторник се обявява наградата по физика, в сряда по химия, в четвъртък по литература, а наградата за мир – в петък. Наградата по икономика, която бе добавена през 1968 г., ще бъде обявена идния понеделник. Тази година паричното изражение на наградата бе намалено поради финансовата криза с 20 на сто – от 10 на 8 милиона шведски крони (от 1,5 на 1,2 милиона долара).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване