10/08/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Първият частен космически кораб полетя към МКС

Ракетата-носител  Falcon 9 с първия частен космически кораб Dragon излетя от Кейп Канаверал на 7-ми октомври и се отправи към МКС, съобщи Би Би Си. Това е първият от 12-те планирани полета на компанията  SpaceX, която има договор с NASA.
Автоматичният кораб Dragon ще достави на станцията 400 кг товари – храни, облекло, резервни части и материали за научните изследвания за намиращите се на борда й 6-ма космонавти. Американската космическа агенция набира частни компании за изпълняване на редовни товарни полети , а догодина ще стартира и програмата „шатъл“.
Договорът между NASA и  SpaceX е за 1,6 милиарда долара.
От агенцията съобщиха, че скоро товарни полети до МКС ще изпълнява и друга частна компания – The Orbital Sciences Corporation (OSC). Тя трябва първо да тества своята нова ракета Antares, а после планира да пусне до МКС собствен товарен кораб Cygnus. Ако изпитанията минат успешно, OSC има шанс да подпише с NASA сделка за 1,9 млрд. долара. Американската  агенция иска да предостави в частни ръце и превоза на космонавти до МКС. Не е изключено с това да се заеме SpaceX: Компанията има намерение да превърне Dragon в космическо такси.
Ако предаде на частния бизнес пилотираните полети, NASA ще може да пренасочи средства за разработка на космически кораби за далечни експедиции.
Dragon трябва да се върне на Земята в края на октомври.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване