10/09/12 14:44
(http://www.klassa.bg/)

КС запази правото на банките и НАП да събират бързо взиманията си

Конституционният съд отхвърли жалбата на омбудсмана срещу привилегията на банките и на Националната агенция за приходите (НАП) да събират взиманията си от длъжници по облекчен ред. Правомощието е записано в Гражданско-процесуалния кодекс, с което се позволява на НАП и финансовите институции да искат от съда издаване на заповед за незабавно изпълнение срещу длъжници и запор на имуществото им срещу представяне на техни документи или извлечения от счетоводни книги. В останалите случаи при оспорване от страна на длъжника се води съдебно дело.Решението е взето с единодушие от конституционните съдии. Според Конституционния съд държавата, общините и банките имат нужда от тази привилегия, защото техните взимания са от висок обществен интерес. Магистратите мотивират решението си с довода, че държавата и общините представляват обществения интерес, защото се издържат с парите на данъкоплатците. По отношение на банките е направен същия извод, въпреки че са частни дружества, но в тях има и значителни бюджетни средства. Конституцията допуска отклонение от общите правила, когато съответният закон регламентира специален ред по отношение на задълженията на държавните учреждения, за да бъде гарантирано изпълнението на възложените им публични функции", завяват магистратите. КС смята още, че постъпването на приходи по ускорена процедура допринася за нормалната работа на институциите.  Според съда няма причина да не се вярва на вътрешните документи, създадени от държавните институции, общините и банките, защото те подлежат на строга регламентация и контрол.
Оспорената норма не е противоконституционна и защото обективира разумния баланс между особения и уникален правен статус на банките като търговски дружества, отчита спецификата на възложените им функции, завишените изисквания към дейността им в различните направления, обезпечава необходимостта от засилена защита на обществения интерес чрез осигуряването на стабилността на банковата система и гарантирането на правата на вложителите, се казва в решението за правата на банките да си прибират бързо взиманията. От постъпилите по делото писмени становища единствено Висшият адвокатски съвет се е обявил срещу запазването на привилегията на държавата и общините. В същото време Националната асоциация на българския бизнес, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Центърът за правно съдействие и европейски практики и Сдружение "Българска национална асоциация "Активни потребители” са подкрепили искането на омбудсмана по отношение на банките. Министерският съвет, Националната агенция за приходите, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Асоциацията на банките в България, Институтът за модерна политика и Комисията за защита на конкуренцията са заявили, че искането на омбудсмана е изцяло необосновано.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване