10/10/12 10:52
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Дянков все пак сложи данък върху лихвите

От 2013 г. българите ще плащат и данък върху лихвите на депозитите в банките, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Данъкът ще е 10%, колкото е върху всички доходи, уточни той. Финансовият министър разбрал едва преди месец и половина – в края на четиригодишния му мандат като министър, че такъв налог не се плаща в България.

Според Дянков липсата на данък върху лихвите е несправедлива практика и води до това по-богатите в България да плащат по-ниски налози.

Той няма притеснения за стабилността на банковата система след въвеждането на новия данък. Причината била, че под 10% от населението има депозити над 20 хил. лв., а за 20 хил. лв. ще се плаща данък 80 лв. на месец.

В края на септември тази година за първи път се появи в медиите информация, че се готви въвеждането на данък върху лихвите, но тогава от финансово министерство отрекоха.

Финансовият министър отрече към тази мярка да се пробягва, за да се попълват дупки в бюджет 2013 г.  От данъка върху лихвите от депозитите държавата щяла да получи 120 млн. лв.

Проектът на бюджета за 2013 г. беше приет днес от правителството във варианта, който беше внесен от финансовия министър.

За първи път Дянков обяви, че е са предвидени от 20-30 млн. лв. за референдума за АЕЦ “Белене”, но те били в резерв, защото парламентарната група на ГЕРБ предложила референдумът да се финансира с държавните субсидии на партиите.

Съвсем в духа на предизборната обстановка Дянков обяви, че ако не отидат за референдума, тези пари ще бъдат насочени към социални плащания и разходи за здравеопазване, като средствата за Фонда за лечение на деца в чужбина.

За коледни добавки за пенсионерите ще се говори по Коледа, но аз съм против, обяви финансовият министър.

Замразяването на парите за майките при отглеждане на дете от 1 до 2 -годишна възраст на 240 лв. Дянков оправда с факта, че с вдигането на заплатите в държавния сектор се вдигнали с 20% парите на майките за отглеждане на дете до 1 годинка.

The post Дянков все пак сложи данък върху лихвите appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване