10/11/12 05:35
(http://e-vestnik.bg/)

Дълга “гореща” зима очаква Турция

в. Хюриет дейли нюз

Минометният снаряд, изстрелян от Сирия и паднал в турския град Акчакале, при което бяха убити майка с децата й и бяха ранени няколко други турци, стана злокобна индикация за това как Анкара може да бъде въвлечена с армията си в сирийския конфликт. Развитията идните дни ще бъдат критични с оглед на формата, която сирийската криза ще приеме за Турция.

Едно нещо обаче е сигурно на този етап. По този въпрос правителството на Ердоган се намира между чука и наковалнята. За да не изглежда слаб, кабинетът трябва да даде по-твърд отговор на Сирия от незабавните ответни действия на турската армия, предприети след минометното нападение. Същевременно това трябва да стане така, че Турция да не бъде въвлечена във военна авантюра, която несъмнено няма да бъде одобрена от турците, и за изхода от която никой не може да бъде сигурен.

Не само проблемът, свързан със Сирия, обаче подклажда напрежението за Анкара. Багдад в момента настоява да бъде закрита турска база в Северен Ирак, създадена през 90-те години съгласно споразумение с администрацията на Саддам за активна борба срещу Кюрдската работническа партия.

Искането, което бе направено броени дни, след като иракският премиер Нури ал Малики отхвърли покана да присъства на конгреса на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на 30 септември, е доказателство за трудните времена, настъпили за Турция в отношенията й със сегашното иракско правителство. Ако при проблема със Сирия се стигне до военна конфронтация, е сигурно, че напрежението между Анкара и администрацията на Малики също ще се увеличи.

По ирония на съдбата единственият сигурен съсед на Турция на изток в момента е Иракски Кюрдистан (в Северен Ирак), с чието ръководство Анкара продължава да поддържа икономически отношения и връзки, свързани със сигурността.

Това бе демонстрирано при топлия прием на президента на кюрдския автономен район в Северен Ирак Масуд Барзани на конгреса на ПСР на 30 септември.

След обръщението си към делегатите от ПСР и поддръжниците на партията той слезе от подиума, а събралото се множество скандираше “Турция е горда с вас” - развитие, което свидетелства за това колко далеч са стигнали връзките на Турция с иракските кюрди след години на обтегнати отношения и враждебност.

Добрите отношения с Иракски Кюрдистран обаче са още една черна точка, допринасяща за влошаването на отношенията между Анкара и Багдад, който има свой конфликт с кюрдите по редица въпроси, свързани със суверенитета.

Междувременно връзките с Иран продължават да се обтягат на фона на продължаващия проблем, свързан със Сирия. Двете страни запазват диаметрално противоположните си позиции по въпроса. Анкара и Техеран не дават никакви индикации, че може да бъдат изгладени различията по между им.

Не е трудно да си представим, че тези отношения ще се влошат още при положение, че сирийският конфликт се задълбочи и се разпростре до други части на Близкия изток. Различни ирански военни представители и политици продължават да правят враждебни изявления, свидетелстващи за решимостта на Техеран да подкрепя режима на Асад в Дамаск.

Очевидно тези думи са насочени също така и срещу Турция, която във всеки случай вече е ядосала Иран, когато се съгласи на нейна територия да бъдат разположени радари от противоракетния щит на НАТО. Правителството на Ердоган продължава да твърди, че това съоръжение не е насочено срещу Иран, на което, разбира се, никой в Техеран не вярва.

Още една индикация за влошените отношения с Техеран се появи, когато турският премиер Ердоган порица силно Иран, заедно с Русия и Китай, на конгреса на ПСР на 30 септември заради подкрепата на Техеран за Асад. Ердоган посочи, че тези, които подкрепят потисника днес, ще се наложи да съжаляват за това в бъдеще. Не е особено вероятно тези думи да ...

Публикувана на 10/11/12 05:35 http://e-vestnik.bg/15820/dalga-goreshta-zima-ochakva-turtsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване