10/11/12 10:17
(http://www.klassa.bg/)

Кой ще вземе Нобел за литература - ясно в 12.30 ч.

Една от най-обсъжданите награди Нобел е за литература, учредена през 1901 г.

Японец, който пише за любовта и изолацията, и изследователи в областта на "призрачната" квантова телепортация са сочени за вероятни носители на престижните Нобелови награди.

Британските букмейкъри "Ладброукс" и шведските "Унибет" поставят тази година на първите две места за литературното отличие японския писател Харуки Мураками и китаеца Мо Ян.

Мураками е изключително популярен в родината си, но е познат и по света с творбите си, засягащи теми като любов и изолация, които внасят сюрреализъм в живота.

Произведенията на Мо Ян са вдъхновени от родния Китай и местните история и народ.
Сред останалите литературни имена, споменавани от букмейкърите, са на ирландеца Уилям Тревър, сирийския поет Адонис, южнокорейския поет Ко Ун, романиста от САЩ Филип Рот и певеца и текстописец Боб Дилън.

Изследователи, написали книга с правила за квантовата телепортация, описана от Алберт Айнщайн като "призрачна", са сред потенциалните носители на Нобелова награда за физика.

Откритието през юли на нова елементарна частица, която може да бъде бозона на Хигс (Божествената частица), е огромен пробив през последните петдесет години и също е смятано за логичен претендент за нобелова награда.

Изследвания в областта на вътрешното функциониране на клетките имат шансове за отличието за медицина, според аналитика Дейвид Пендълбъри.

Експертът прави своите прогнози за агенция Ройтерс от 1989 г. Той използва данните на компания "Web of Knowledge" колко често публикуваните трудове на даден изследовател се използват като основа на други проучвания и колко често други учени се позовават на тях.

Нобелова награда за химия може да получи Акира Фуджишима от Токийския научен университет за открития на нови приложения на титановия диоксид, използван дълго време основно като съставка за бои.

Въпреки че престижът на Нобеловите награди остава непроменен, финансовата страна е помрачена от намаляването с 20% до 1,2 милиона долара на паричната стойност на отличията,

учредени от изобретателя на динамита Алфред Нобел. Нобеловата фондация, която управлява наследството на шведския магнат, се тревожи за бъдещите постъпления и от преразходите в изминалите наградни сезони.

Разискванията за всички награди са обвити в тайнственост. Литературният приз, например, може да се обсъжда от 18-те членове, които определят носителя, само зад стените на Шведската академия.

Изключителна рядкост е името на лауреата да "изтече" предварително, въпреки че през 2010 г. в. "Свенска дагбладет" разкри, че носителят на Нобелова награда за медицина е "бащата на бебето в епруветка" Робърт Едуардс.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване