10/11/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Кристин Лагард : Световните лидери да загърбят бюджетните икономии

Световните правителства трябва да престанат с бюджетните икономии, предупреждава изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Financial Times. Фондът е все по-загрижен за ефекта от бюджетните ограничения върху растежа, като по-рано тази седмица предупреди, че световните правителства систематично са подценявали вредите за растежа в следствие от бюджетните икономии.
Като се вземе под внимание ефектът на фискалната консолидация върху производството, няма смисъл европейските правителства да изпълняват каквито и да било програми за ограничаване на бюджетния дефицит при условие, че растежът е разочароващ, изтъква Лагард. Лагард коментира, че на Гърция трябва да бъдат предоставени 2 допълнителни години за изпълнението на заложените фискални цели. Тя предлага и ново преструктуриране на гръцкия дълг. Понякога е по-добре да имаме малко повече време, коментира тя на годишната срещата на Световната банка (СБ) и МВФ в Токио, цитирана от Bloomberg. „Именно това препоръчвахме за Португалия. Сега го препоръчваме и за Испания и Гърция“.
Директорът на Фонда предупреждава и че глобалната икономическа криза е започнала да се отразява на развиващите се пазари. Тя посочва, че несигурността около глобалната икономика спъва способността на правителствата да насърчават растежа. Във вторник МВФ подчерта, че глобалното икономическо възстановяване се забавя. Институцията понижи и прогнозата си за тази и следващата година, цитирайки проблемите около дълговата криза.
Световната банка също понижи прогнозата си за растежа на основните азиатски икономики, включително Китай и Индия, позовавайки се на глобалните рискове. Погледнете Европа, САЩ или останалия свят, и навсякъде ще се натъкнете на несигурност, която пречи да бъдат взети решения за насърчаване на инвестициите и създаване на нови работни места, казва Лагард, цитирана от BBC. Трябва да действаме, за да премахнем тази несигурност, казва тя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване