07/04/12 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Кристин Лагард: Нямам намерение да предоговарям заема за Гърция

Нямам никакво намерение да преговарям и отново да предоговарям заема за Гърция. Това заяви Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), пред телевизионната мрежа Си Ен Би Си в сряда, цитирана от investor.bg. "Очаквам с нетърпение да видя какво е направило гръцкото правителство през последните месеци, за да се адаптира към програмата, изготвена от трите международни кредитора", допълни шефката на фонда.
Технически екип на тройката кредитори на Гърция – ЕС, МВФ и Европейската централна банка, кацна в Атина за първите проверки на сметките на страната във вторник, ден преди пристигането на ръководителите на екипа. В сряда  те трябва да се срещнат с новия премиер Андонис Самарас и с министъра на финансите Янис Стурнарас, съобщиха от кабинета на гръцкия премиер. Експертите на ЕС, МВФ и ЕЦБ трябва да дадат препоръки за отпускането или задържането на поредния транш от спасителната финансова помощ за страната, която е в размер на 130 млрд. евро. Без тях Гърция би фалирала.
Успоредно с мерките за икономии, препоръчвани от тройката, бе съставена и "ударна група" от европейски експерти, ръководена от германеца Хорст Райхенбах. Тя е натоварена със задачата да помогне на Гърция да осъществи реформите. Райхенбах е в Гърция от понеделник и се срещна с много висши правителствени представители. Дни след като дойде на власт, новият гръцки премиер Андонис Самарас изпрати на европейските си партньори писмо, в което изрази готовността на Атина да изпълни задълженията си към спасителния пакет, стопирани заради правителствата и парламентарната криза в южната ни съседка. Самарас обаче настоя да се направят изменения, защото през последните месеци се е оказало, че рецесията е по-голяма от очакваното.
Сякаш за до го опровергаят, гражданите на южната ни съседка  започнаха да връщат депозитите си в банките след победата на партия „Нова демокрация“ на изборите. Според експертите резултатите от вота са намалили страховете на населението, че Гърция ще излезе от еврозоната, пишат местни издания. Паникьосани, хората теглеха по 800 млн. евро на ден от големите финансови институции. Сега те връщат част от парите, които държаха по домовете си.
Според вестник „Катимерини“ само в една от големите банки, която е губела по 30 млн. евро на ден, сега се връщат депозити за 15 млн. евро дневно. Парите, които са били прехвърлени в чужбина обаче, още не са започнали да се връщат в Гърция.
Правителството в Гърция планира да ускори приватизацията и другите структурни реформи, за да убеди международните кредитори, че има сериозни намерения да реформира икономиката на страната, съобщи „Файненшъл таймс“, позовавайки се на представител на гръцкото финансово министерство. Според изданието кабинетът в Атина възнамерява да започне шестте планирани продажби, замразени през последните месеци заради провеждането на повторни избори в страната. Сред тях са електрическата компания РРС и  жп операторът TRAINOSE, който трябва да бъде продаден до началото на 2013 г. Към приоритетните за раздържавяване активи ще бъдат добавени също така държавната железопътна компания и Земеделската банка.
Шефът на гръцкия Приватизационен фонд Костас Митропулос призна, че има закъснение в плана за приватизация. Според споразумението, подписано с кредиторите, Гърция се ангажира да продаде активи на обща сума 19,5 млрд. евро до 2015 г.
Митропулос очерта няколко пречки пред нормалното рестартиране на приватизационната програма, сред които напускането на ръководителя на приватизационния фонд, опасенията на инвеститорите за дългосрочната политическа стабилност на Гърция, както и текущите правни спорове и проблеми, с които се сблъскват инвеститорите при финансирането на някои от проектите. Митропулос се съмнява също, че новото гръцко правителство ще е в състояние да предложи промени в законите, които да облекчат задушаващите бюрократични процедури.
В момента агенцията управлява 23 проекта, предвидени за раздържавяване, но среща трудности да изпълни заложените цели за приходи от приватизация. Към днешна дата агенцията е набрала от приватизация само 1,8 млрд. евро и е спорно дали ще постигне целта си за 2012 г. - 3 млрд. евро.



Плевнелиев: Подкрепяме Гърция в политиката за възстановяване

Приветстваме вота на гръцкия народ, който подкрепи политиката на възстановяване на гръцката икономика, за растеж, за стабилност, и в подкрепа на еврото - това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместното изявление с президента на Гърция Каролос Папуляс, съобщи агенция „Фокус“ в сряда.
България ще подкрепя Гърция по пътя на нов икономически растеж в духа на общоевропейските усилия, както винаги досега сме го правили - каза Плевнелиев.
Ще задълбочим двустранните си връзки на всички нива; ще активизираме политическия диалог.
Вече се договорихме, че правителствата отново ще се съберат до края на годината, на следващо заседание, на което ще отчетем многото свършена работа след първото заседание от 2010 година в София и ще набележим много нови, интересни, потенциално много важни проекти, каза президентът Росен Плевнелиев.  Гърция продължава да заема едно от водещите места в стокообмена и чуждестранните инвестиции на България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване