10/15/12 08:17
(http://radiomilena.com/)

Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите

8d7c0a4976cd5bfe21212ad1eb0d4cdf 300x182 Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите Асоциацията на пострадалите при катастрофи, Българският червен кръст и Съюзът на слепите в България започват съвместна кампания за популяризиране сред шофьорите на знаците на белия бастун. Кампанията е по повод Международния ден на белия бастун, предаде КРОСС.

В България има над 30 000 незрящи хора, които са най-уязвимите на пътя, каза пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията.

„Те се придвижват със специални средства, едното от които е белият бастун. За съжаление, много малко от водачите, много малко от другите участници знаят тези знаци на белия бастун какво символизират, какво означават. Освен това ще акцентираме върху трудно достъпната градска среда за незрящи и трудно подвижни хора“, изтъкна той.

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ у нас пък Албена Алексиева предупреди, че догодина няма да има млади кучета за обучение за водачи на слепи хора. За следващите три години обаче 60 незрящи са се записали да получат кучета – водачи, но училището е на път да спре своята дейност заради липса на дарители. Още през май фондацията алармира за тежкото си финансово състояние. Два месеца по-късно, през юли, управляващите обещаха да осигурят стотина хиляди лева, припомни Албена Алексиева.

Засега си оставаме с обещанието. В момента се обучават 13 кучета-водачи, чакат десет слепи хора. В българската реалност само с дарения и спонсорства, както се опитваме да оцеляваме ние, е невъзможно. Имаме задължения към доставчика на газ – около 3 хиляди лева – и ако не си ги платим, няма да ни я пуснат. Ако след две седмици температурите станат около нулата и под тях, ние трябва да спрем да работим. Ако напишете във всяка търсачка „кучета-водачи“, веднага ще ви излезе линк към нашата страница. В секция новини са нашите сметки. Свържете се с нас, питайте ни от какво имаме нужда. Никак не ми се ще да спрем, защото ако спрем, страхувам се, че това ще бъде завинаги. Надявам се на чудо, каза още тя.

 Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите

bookmark Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите svejo Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите google Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите delicious Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите stumbleupon Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите facebook Кампания популяризира знаците на белия бастун сред шофьорите Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване