10/16/12 16:15
(http://www.klassa.bg/)

В Швейцария са блокирани близо 800 милиона евро от Арабската пролет

Близо един милиард швейцарски франка (800 милиона евро) са блокирани  в Швейцария от страните на Арабската пролет. Това съобщи в Женева висш служител на швейцарското министерство на външните работи, цитиран от АФП.  В този фонд влизат около 700 милиона франка за Египет, 60 милиона  за Тунис, 100 милиона за Либия и 100 милиона за Сирия. Парите за Сирия и Либия са блокирани след резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
Швейцария държи  от 25 г. и 7 милиона франка на бившия президент на Хаити Жан-Клод Дювалие.
Правителството в Берн замрази авоарите, свързани с бившия президент на Тунис Бен Али, 5 дни след бягството му в Саудитска Арабия, както и тези на египетския му колега Хосни Мубарак, само половин час след свалянето му. Това каза Валентин Зелвегер, шеф на Дирекцията за международно право в швейцарското външно министерство. Страната е блокирала сметките на 48 души от антуража на Бен Али и на 32-ма от хората на Мубарак.
Запитан колко време ще продължи това и кога ще бъдат върнати парите, Зелвегер отговори, че топката е в полето на арабските страни, от които те идват и че от техните управляващи  зависи колко бърза ще е процедурата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване