10/16/12 14:18
(http://www.klassa.bg/)

Забраняват частичното саниране на сгради

Ще дойде време да забраним частичното саниране на отделни апартаменти, заяви  министърът на регианалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи ползите от проект „Енергийно обновяване на българските домове”. Проектът осигурява 50% финансиране на обновяването на домовете по ОП „Регионално развитие“. Ефект от санирането, освен подобрения външен вид, е между 40 и 60% намаляване на разход за енергия. Средната възвръщаемост на вложените средства е между 6 и 8 години. Когато приключи този или следващият програмен период, може да предложим законови промени, които да не позволяват единичното саниране на отделни апартаменти. Иначе ще продължаваме да живеем в кръпки, коментира Павлова. Тя уточни, че и сега не се одобряват проекти, които включват частично саниране. По думите в бъдеще главните архитекти не трябва да разрешават единично саниране на сградите.Външният вид на сградите като цяло в България е много лош. България е държавата с енергийно най-неефективни сгради и предприятия, каза Павлова. 111 заявления са подадени до момента в цялата страна по проект „Енергийно обновяване на българските домове” при проведени над 3500 консултации с домоуправители и живущи в сградите.  От тях вече са одобрени 8 сгради за саниране и обновяване в София и 3 в Хасково. В Смолян има голям интерес. Отхвърлени са 4 проекта, които не отговарят на изискванията. 50 млн. лв. са предвидени по програмата, която се реализира в рамките на три години. В следващия програмен период програмата отново ще бъде заложена, но безвъзмездната сума за саниране няма да е 50%, ще е по-малка, уточни Павлова.
От 17 до 20 октомври в София ще се проведе информационна разяснителна кампания за енергийно обновяване на домовете. Информационните дни по проект „Енергийно обновяване на българските домове” са на следните дати и места: 17 октомври, от 15 до 19 часа пред Билетен център НДК; 18 октомври, от 15 до 19 часа до входа на Метростанция Сердика пред ЦУМ; 19 октомври, от 15 до 19 часа в ж.к. „Младост” до магазин Била; 20 октомври, от 12 до 16 часа пред Билетен център НДК. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. Той обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години (2012 - 2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.65 информационни дни са проведени до момента в 25 града, които участват в проекта. Има увеличаване на интереса, каза Павлова. Информация има и на интернет страницата на МРРБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване