10/18/12 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Еколози и граждански организации: Нона Караджова съдейства на „Аурубис“ да трови Златица

Министъра на околната среда и водите Нона Караджова съдейства на германската компания „Аурубис“ да трови Златица и околните селища в ущърб на местното население, алармираха граждански организации, обединени в Граждански екологичен обществен съвет – ГЕОС.
През юни 2011 г. „Аурубис”  подава Уведомление за изграждане на инсталация  за производства на черна (известна и като анодна) мед. Съгласно законодателството на България и ЕС, при металургичното производство на черна мед задължително се изисква доклад за ОВОС.
На 17 и 21.06. 2011 г. уведомлението на „Аурубис” е публикувано в местните вестници „Камбана” и ”Регион”. Точно на 21.06. същата година, мин.председателя Бойко Борисов прави първата копка на проекта. И едва на 12.01. 2012 г.министър Караджова издава решение, с което постановява, че производството няма нужда от ОВОС, въпреки че то се изисква по закон. Това решение е обжалвано във ВАС от инициативни комитети от Пирдоп и Златица, като в насрочено заседание на ВАС  за м.януари 2013 г. Въпреки това, с писмо от  30.08.2012 г., ръководството на „Аурубис”  моли ръководството на МОСВ да разреши  предварително изпълнение на Решение №2-ПР, молба която веднага е удовлетворена.
Един от основните мотиви на Караджова  за отказа от ОВОС е ”Забавяне   реализирането на проекта ще доведе до значителни финансови вреди за дружеството”. Тоест вместо да е загрижена за опазването на околната среда и здравето на хората в Средногорието, в същото решение №255 Нона Караджова посочва и какви загуби ще претърпи „Аурубис”, ако не се реализира инвестиционното намерение, което ще се отрази върху годишния финансов резултат на дружеството.
От ГЕОС също извадиха на показ обръч от фирми на Нона Караджова, които са печелили поръчки на министерството. Техни собственици или директно свързани са нейни бивши съдружници от фирма „София консултинг груп“. Друга част от тях са били назначени на ключови позиции в МОСВ като пряко отговарящи за оперативните програми и възлагането на поръчки.
Емил Георгиев от ПП „Екогласност“ припомни, че МОСВ открито толерира компании като „Каолин“ на Иво Прокопиев, мина „Бели брег“ на Христо Ковачки и канадската „Дънди Прешъс“ и си затваря очите за техни екологични нарушения.
От ГЕОС предупредиха, че на 31 октомври организират протестен митинг пред сградата на МОСВ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване