10/21/12 16:27
(http://www.klassa.bg/)

Либия се извини за съобщението за смъртта на Хамис Кадафи

Вицепремиерът на Либия Мустафа Абушагур се извини чрез Twitter , че е обявил убийството на сина на Муамар Кадафи Хамис и залавянето на говорителя на полковника Муса Ибрахим, предаде АНСА. Абушагур добави, че няма официални потвърждения на двете новини.
Те бяха съобщени една година след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи. По повод годишнината в събота имаше остри сблъсъци между привърженици на бившия диктатор и правителствени войски в Бани Уалид. Този 100-хиляден град се смята за „столица“ на племето варфала, което остава вярно на сваления режим, отбелязва Би Би Си. Според първите съобщения на ТВ „Ал Арабия“ Хамис Кадафи е бил ранен при престрелките, взет в плен и после е починал от раните си.
Другата сензационна новина бе за ареста на говорителя на сваленото либийско правителство Муса Ибрахим в град Тархуна, на 70 км от столицата. Но в неделя самият Ибрахим помести във Facebook и YouTube съобщения, че се намира извън страната и че новините за неговия арест и за смъртта на Хамис се разпространяват за отвличане на вниманието от войната в Бани Уалид, където „всеки ден убиват деца, жени и мъже“.
Смъртта на Хамис досега бе обявявана два пъти през 2011 г. , Сейф ал Ислам също бе „убиван“ няколко пъти, преди да бъде заловен.
Международната правозащитна организация Human Rights Watch показа преди дни чрез ужасяващи видеокадри доказателства  за зверствата, извършени от бунтовниците срещу режима на Кадафи. В доклада си организацията отбелязва, че новите либийски власти не изпълниха обещанието си да разследват обстоятелствата около смъртта на лидера на Джамахирията, на сина му Мутасим и на десетки негови приближени. Анализ на Human Rights Watch разкрива, че официалните съобщения, че те са загинали при престрелка, не отговарят на действителността. Видеоматериалите показват, че Муамар Кадафи е бил заловен жив, тежко ранен в главата, с голям кръвоизлив и после е бил подложен на жестоки изтезания. Раненият Мутасим е бил пренесен от Сирт в Мисрата и убит там от въстаниците.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване