10/23/12 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Търси се солономовско решение за гръцкия дълг

Намирането на соломоновско решение за гръцкия дълг в следващите седмици се очаква да се превърне в голям проблем. То се търси на фона на силния натиск, упражняван от Международния валутен фонд (МВФ) за нова “подстрижка” с участието на официалния сектор с цел осигуряване на устойчивост на дълга.

Новата “подстрижка” щяла да засегне облигации от “официалния сектор”, тоест ценни книжа, държани от Европейската централна банка и страните от еврозоната. Смята се, че само чрез такова ново отписване гръцкият държавен дълг може да бъде намален и да стане устойчив.

През последните дни все повече се множат сценариите за препоръчително решение, свързано с гръцкия дълг. Във връзка с това са налице засилени задкулисни консултации, с които се цели да се избегне възможна сериозна засечка в отношенията с МВФ, който даде заплашителни индикации, че може да се оттегли от участие в гръцката спасителна програма.

Разговорите за евентуален нов план за намаляване на гръцки дълг са свързани с искането на гръцката страна да се удължи с две години срокът за финансова консолидация, така че ако това се случи, може да се появи финансов вакуум, който трябва да се запълни. А този вакуум според някои изчисления възлиза на 12-13 млрд. евро. В тази сума обаче не са взети под внимание възможни отклонения в оценките относно размера на рецесията и приходите от приватизациите.

От тази гледна точка наскоро актуалност отново придоби предложението, формулирано преди дни от Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка, за активиране на програмата за обратно изкупуване на гръцкия дълг. Това ще позволи на правителството в Атина обратно да изкупи облигации, държани от частни кредитори на доброволни начала. Размерът им се изчислява на около 63 млрд. евро.

За да стане това обаче, Гърция ще трябва да осигури капитал от няколко милиарда евро, въз основа на който да бъде извършено обратното изкупуване на тези облигации. Може би точно това е и най-голямата “спирачка” при активиране на една такава програма за обратно изкупуване.

Съществува и вариант за целта да бъдат използвани част от приходите, които ще постъпят в държавата от приватизацията и ще отидат за частично финансиране на една такава операция.

Решение в тази насока може е оползотворяване на облигации, държани от Европейската централна банка и националните централни банки в размер на около 50 млрд. евро.

Тези ценни книжа биха могли да бъдат “продадени” на Гърция на занижени цени с цел отписване на дълга й или да бъдат заменени с други с по-дълъг срок, като по този начин се компенсира финансовият вакуум, който се очаква да възникне, ако се стигне до удължаване на срока с две години за фискалната консолидация на Гърция.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване