10/25/12 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Обама - първият президент на САЩ, гласувал предсрочно

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да не чакат 6 ноември, а да гласуват по-рано за нов държавен глава, предаде АП., На среща с избиратели в Денвър, Колорадо Обама обяви, че самият той ще го направи в Чикаго в четвъртък. „Не мога да ви кажа за кого ще гласувам, това е тайна“ пошегува се президентът. И в същия тон добави:“ Мишел обаче призна, че е гласувала за мен“. Първата дама е пуснала бюлетина на 15 октомври.
В 32 от 50 американски щата и в окръг Колумбия може да се гласува предварително на президентски избори, като лицето се яви лично в избирателния участък. Това могат да направят американците в почивните дни и в училища, библиотеки, църкви, търговски центрове и дори в хранителни магазини, отбелязва ИТАР-ТАСС. През октомври започна ранно гласуване и по пощата. Очаква се тази година в САЩ предварително да дадат своя глас рекорден брой избиратели – до 40%, а в такива важни щати, където предпочитанията са на кантар, те могат да достигнат и 80%.
Голямата мобилизация на избирателите, главно младежи, на предсрочното гласуване през 2008 г. бе в полза на Обама.
Последните социологически допитвания дават в момента почти равни шансове на двамата кандидати за Белия дом - Обама и Мит Ромни.
Милиардерът и спонсор на републиканците Доналд Тръмп предложи преди ден необичайна сделка на Барак Обама: да дари 5 млн. долара на благотворителна организация, посочена от президента демократ, ако той обнародва документите си за следване в колежа и университета и декларацията за оформяне на паспорта си, предаде АП. Тръмп  смята, че Обама е "най-непрозрачния президент в историята на Америка". Миналата година известният ТВ водещ повдигна въпроса дали той е роден в САЩ и следователно дали има право да бъде президент. Това принуди Обама да обнародва пълния текст на акта си за раждане. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване