10/25/12 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Отлагат се новите цени за достъп на ВЕИ до мрежите

Налагането със закон на приетите от държавата временни цени за достъп на производителите на енергия от възобновяеми източници до електроразпределителните и преносните мрежи временно се е отложило, съобщиха в четвъртък от Българската ветроенергийна асоциация.
Оттам посочват, че с предложени поправки в Закона за износа на стоки с двойна употреба се прави опит да се променят текстове от Закона за енергетиката и Законът за енергията от възобновяемите енергийни източници и да се регламентират цените за достъп до мрежите на производителите на ток от ВЕИ.
В сряда поправките са обсъждани в парламентарната комисия по икономика и енергетика, но депутатите от опозицията са напуснали заседанието и поради липсата на кворум гласуването на текстовете е било отложено.
В средата на септември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници.
От асоциацията се опасяват, че правителството иска да прокара “на тъмно” поправките в закона за стоките за двойна употреба, тъй като неправителствените организации и обединенията на производителите на ток от ВЕИ не са знаели за тях. Организацията предполага, че депутати от опозицията са им препратили предложенията за промени в текстовете на закона, след като са научили за тях.
Оказва се обаче, че поправките са съгласувани и одобрени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване