10/25/12 09:17
(http://www.klassa.bg/)

Стара Загора и Велинград възлагали незаконно обществени поръчки през 2012 г.

komentator.bg

Стара Загора и Велинград са възлагали незаконно обществени поръчки през 2012 г., установи проверка на Института за правни анализи и изследвания(ИПАИ). Скандалното е, че двете общини са възлагали с пряко договоряне незаконосъобразни процедури, въпреки предупрежденията на Агенцията за обществени поръчки(АОП). От ИПАИ обясниха пред komentator.bg, че такъв нонсенс е възможен, защото има разпоредба в закона, в която се казва, че позицията на АОП не е задължителна за възложителя. Същевременно несъобразяването със становището на АОП не освобождава възложителя от отговорност и не прави възлагането законосъобразно.

Объркани в боклука

В Стара Загора са предпочели да договорят пряко почистването и сметосъбирането, въпреки заключението на АОП, че изборът на процедура е незаконосъобразен. От институцията са написали ясно, че не е имало никаква необходимост от неотложни действия, каквото е прякото договаряне, а че е трябвало да се отиде на открита или ограничена процедура, или процедура на договаряне с обявление по ЗОП. Въпреки това кметът е решил, както са намерили за добре.
Същата схема е приложена и във Велинград. Там на пряко договоряне е възложено депониране и обезвреждане на твърди битови отпадъци. Въпреки, че АОП смятат процедурата за незаконосъобразна.
Отново през 2012г. АОП не е успяла да установи законосъобразност в 14 процедури, въпреки което същите са възложени от общинските ръководства.

Шампиони в нарушенията

Шампион в несъобразяването със становищата на АОП е община Смолян със 7 процедури, следвана от община Чирпан с 2 процедури и общините Пазарджик, Челопеч, Самоков, Димово и Раковски с по 1 процедура, установява още проверката на ИПАИ.
В Пазарджик е възложена процедура за авторски надзор при изграждане на Център от семеен тип, с европейско финансиране. В становището си АОП е категорична, че изборът на процедурата е незаконосъобразен, което не е притеснило кметът. В Челопеч са походили по същия начин към възлагането на авторски надзор при строителните работи на местното училище.

Със замах действат и в Смолян, където нарушават процедури при строителство на подпорни стени.
„Тенденциозно или не, възлагането на незаконосъобразни обществени поръчки продължава. Остава открит въпросът – носи ли необходимия смисъл предварителния контрол осъществяван от АОП, ако той не осигурява очакваната превенция“, коментираха нарушенията експертите от ИПАИ.

komentator.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване