10/27/12 12:51
(http://www.klassa.bg/)

Швейцария без армия? Нима е възможно?!

Облаците над швейцарската армия отново се сгъстяват. Обществената организация „Група за Швейцария без армия” (GSoA - Group for a Switzerland without Army) активизира кампанията си за пълно разоръжаване на страната.
Главните аргументи на пасифистите са: швейцарските спални не трябва да бъдат превръщани в арсенали и след края на „студената война” няма никакъв смисъл цялото мъжко население да ходи в казармата.

Швейцарската конфедерация е една от страните на Европа, където се запазва всеобщата военна повинност. Тук всеки мъж от 20 до 30 години (а жените - по желание) трябва задължително да отслужи 260 дни. Даже след реформата от 2004 година, намалила броя на войниците почти двойно, пропорционално на общата численост на населението, алпийската република остава най-милитаризираната държава в Европа. В момента числеността на армията и е 200 хиляди души, при население от 7,7 милиона.

Швейцарската армия, всъщност, е винаги готово за действие народно опълчение. Според статистиката, в ръцете на швейцарците, в момента се намират 2,5 милиона оръжия. При това 1,7 милиона са автоматични пушки и автомати, които се раздават на войниците и резерва, и се съхраняват по къщите.

За провеждането на референдум в единствената в Европа страна с пряка демокрация е достатъчно да бъдат събрани 100 хиляди подписа. „Групата за Швейцария без армия” вече два пъти провежда референдуми. За първи път тя инициира това през 1989 година, а за втори - през 2001 година. Тогава швейцарците с мнозинство от 22 до 30% отхвърлиха предложението. Но след всеки референдум правителството прави реформи в армията, като намалява числеността на въоръжените сили.

Резервът, засега е необходимост и никой не иска да се отказва от него сега, уверен е руският експерт Иван Коновалов:

- Всички признават, включително и военните в европейските страни, че те сега се сблъскват със сериозен проблем. Даже доброволните армии не могат да предложат тези финансови условия, които искат да получат младите. Младежите виждат прекрасна възможност да спечелят пари в търговската област и не искат да ходят в армията.

Този път, борците срещу повинността имат много силен съюзник - шефовете на швейцарската индустрия и банковия сектор, на които е дотегнало да пускат служителите си „на война” за 9 месеца. Особено в сегашната финансова криза. Швейцарците ежегодно харчат за армията си около 3 милиарда долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване