10/27/12 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Ще признае ли светът украинските избори?

в. Независимая газета

В Украйна предстоят тази неделя избори за Върховна рада. Ето какви са основните интриги в сегашната кампания: а) ще бъдат ли изборите признати от световната общественост; б) с каква преднина ще изпревари Партията на регионите най-близките си конкуренти; в) ще успее ли Партията на регионите да сформира конституционно мнозинство в парламента; г) кой ще застане на втора позиция - “Отечество” или УДАР; д) коя от партиите “джуджета” ще влезе в Радата - “Украйна - Напред!” на Наталия Королевска или крайнодясната “Свобода” на Олег Тягнибок (и двете балансират сега на ръба на бариерата).

Ще признае ли световната общественост украинските избори или няма да ги признае? Това съвсем не е празен въпрос. В контекста на острите критики срещу ръководството на Украйна, отправяни вече доста време от Брюксел, Берлин, Париж и Вашингтон заради делото на Юлия Тимошенко и други дела с широк отзвук, произвеждането на парламентарни избори при спазване на всички норми и правила представлява за украинските лидери шанс да възстановят реномето си, да се утвърдят, да демонстрират, че Украйна не е Беларус. Точно затова днес всички усилия се мобилизират за демонстриране на демократичност и прозрачност.

Сред чуждестранните наблюдатели вече се очертаха различия в мненията. Някои заявяват, че изборите са нечестни поначало, тъй като в тях не участва Юлия Тимошенко. Други (повечето) изтъкват, че е необходимо да се спазваТ процедурата и законността и чак след това ще може да се дават оценки за процеса. Огромният брой наблюдатели от чужбина - над 3000 души, включително от Русия, сочи повишен интерес към процесите в Украйна.

Президентът Виктор Янукович показва, че е твърде заинтересован изборите да бъдат признати. Той демонстративно осуети вече опитите за използване на някои мръсни технологии в кампанията (държавният глава възложи на първия вицепремиер Валерий Хорошковски да следи мерките за избягване на изборни фалшификации). Според експерти спешното посещение на Виктор Янукович в Москва две седмици преди вота също е предвиждало консултации с руското ръководство по принципите за признаване на изборите в Украйна от страна на Русия.

Като основен деструктивен фактор в кампанията се очертават мажоритарните депутати. Според новия изборен закон парламентът ще се формира по смесена система: 225 депутати ще се избират с листите на политическите партии, още толкова - в мажоритарните окръзи. В някои окръзи се кандидатират по 49 души, и то най-вече хора със сериозни ресурсни възможности.

Стойността на един мандат в сегашната кампания варира според оценки между 2 и 5 милиона долара. Щом рискува да изгуби пари без видим резултат, един депутат става способен на непредсказуеми действия и може да извърши всякакви нарушения.

В изборния ден мажоритаристите ще се превърнат в същинско главоболие за властта, но след изборите ще са най-сериозни и надеждни съюзници на Виктор Янукович в парламента - според прогнозите 80 на сто от тях ще бъдат хора от бизнеса или административните среди, едва ли симпатизанти на опозицията. Влезли във Върховната рада, те ще могат да сформират няколко фракции, потенциални сателити на Партията на регионите.

Сигурен съюзник ще й бъдат и украинските комунисти - според социолозите компартията ще събере поне 10 на сто от гласовете, което е повод да говорим за “комунистически ренесанс” в Украйна. Днес в КПУ вече не доминират старите комунисти, несъумели да жертват своите принципи.

Днес компартията има ново попълнение - група млади и предприемчиви хора, контролиращи едрия бизнес и някои сектори от икономиката (сред спонсорите на партията виждаме например шефа на митниците Игор Калетник, син на депутата от Партията на регионите Григорий Калетник). Тази “доларизация” на компартията си каза думата - на тези избори КПУ се представи с най-ярка и съдържателна кампания.

Съвсем възможно е в парламента да влезе и партия “Свобода” - стига да събере ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване