10/30/12 13:02
(http://www.klassa.bg/)

Гърция създава собствен механизъм за бюджетен контрол

 Гърция създаде механизъм за бюджетен контрол, който няма да и позволява да изразходва средства над наличните, съобщиха от пресслужбата на премиера на страната Андонис Самарас, пише РИА Новости, цитирана от Investor.bg.Отсега нататък всички бюджетни разходи ще бъдат контролирани на тримесечна основа, а за всеки преразход на средства ще бъде докладвано на контролни органи. Всички министерства и държавни организации ще се отчитат доколко се вместват в планирания бюджет.„Всеки преразход ще се прояви незабавно и въпросът ще бъде решен навреме от министерството, което го е допуснало. По този начин на правителството няма да се налага да извършва „плоско“ съкращаване на разходите навсякъде“, се посочва в съобщението, като се визира съкращаване на разходите в еднаква степен за всички държавни ведомства. От правителството подчертават специално, че контролът ще бъде „изключително от гръцка страна“ и към него няма да имат никакво отношение представители на тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

През последните две години разходите в Гърция редовно надхвърляха приходите, като през 2009 г. бюджетният дефицит достигна 15,8% от брутния вътрешен продукт на страната. Това доведе до дългова криза и необходимост от външна помощ. През ноември в гръцкия парламент предстои да бъдат гласувани нови мерки на строги икономии и повишаване на данъците, които трябва да подобрят състоянието на държавния бюджет с 13,9 млрд. евро през следващите две години, както чрез спестяване на разходи, така и чрез и увеличаване на приходите. В замяна на предприетите мерки страната очаква да получи поредния транш от кредиторите си на стойност 31,5 млрд. евро, който е част от втория спасителен пакет за страната от общо 130 млрд. евро. Без получаването на средствата страната може да изпадне в неплатежоспособност още през следващия месец.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване