10/30/12 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Ню Йорк - петдесет и първият щат?

ДПА

В окото на бурята - нощта на понеделник срещу вторник (29-30 октомври 2012 г.) на Саут стрийт Сийпорт, Ню Йорк. Снимка: от екрана, от репортаж на тв-репортера на Си Ен Ен Андерсън Купър

Повече от век след Гражданската война в САЩ се появи ново сепаратистко движение - в Ню Йорк! Носителят на наградата “Пулицър ” Норман Мейлър искаше да извади града от щата Ню Йорк и да го превърне в 51-я американски щат. Според Мейлър метрополията се различава прекалено много от останалата част на щата и даже от страната.

Кампанията за “петдесет и първи щат” приключи с провал, но действителността продължава да изяснява някои неща: Ню Йорк наистина се различава от останалата част на САЩ и освен това гласува по свой собствен иконоборски начин.

Този важен щат с 29 места в Избирателната колегия само Калифорния и Тексас имат повече е твърдо в ръцете на демократите, когато става дума за президентската политика. Роналд Рейгън наруши това правило по пътя към съкрушителните си изборни победи през 1980 и 1984 г. Иначе през 13-те президентски вота за последните 50 години нюйоркчани само три пъти са отдавали предпочитанията си на републиканския кандидат.

“Нюйоркчаните са доста по-наляво от останалата част от страната”, казва политологът Стюарт Готлиб от Колумбийския университет. “Всъщност такъв е случаят със всички големи градове в Съединените щати. Но за Ню Йорк е толкова очевидно, че ще надделее по гласове над тежнеещата към републиканците останала част от щата”, казва той.

Като имаме предвид системата “победителят взема всичко”, всички гласове от щатските членове на Избирателната колегия отиват в полза на победителя в щата и той почти винаги е демократ. “Град Ню Йорк просто има много ниши, които трябва да бъдат обслужени”, казва Джейсън Литман. Като евреин и активист за правата на хомосексуалистите Литман представлява едновременно две групи избиратели. “Барак Обама има координатор за работата с евреите. Това, разбира се, оказва доста благоприятно отражение”, казва Литман.

Поради своята либерална и интелектуална нагласа мнозинството от нюйоркските евреи винаги гласуват за демократите. Същото се отнася и за голяма група от хомосексуалистите и техните поддръжници. “Гей общността е много благоприятна за развиване на отношения между нея и кандидатите. И разбира се, ние избираме кандидат, който обещава да ни осигури същите права, като на останалите”, казва Литман.

Всичко това са точки в полза на Обама. Тогава защо град Ню Йорк има републикански кмет от близо 20 години?

“В Съединените щати партийните редици не са така сплотени, както в Европа”, отбелязва Готлиб. “Американците са по-склонни да поглеждат от другата страна на оградата”, казва той.

Това е особено вярно за нюйоркчаните. “Ние просто сме прагматични. Ако някой е добър за нас, тогава ще го изберем!”, казва Готлиб.

БТА

Публикувана на 10/30/12 22:54 http://e-vestnik.bg/15992/nyu-york-petdeset-i-parviyat-shtat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване