10/30/12 08:15
(http://radiomilena.com/)

Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80-год. юбилей на ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие

80g 1024x731 Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие

Кой събужда умовете ,
брани българското слово.
Та като вълшебно цвете,
да разцъфне то отново?

Знам , книжовниците стари,
силите си не пестили,
с книги, вестници , буквари,
българският дух крепили.

 

Да се знае , да се помни,
че България е жива !
На будителите скромни
българинът китка свива !“

 

Денят на народните будители е отпразнуван за първи път в гр. Пловдив през 1909 г. Дотогава на тази дата се е празнувал денят на Св. Иван Рилски. През 1922 г, по предложение на Стоян Омарчевски- министър на народното просвещение ,  народното събрание обявява този ден за празник на всички “заслужили българи”.

„Те са ни спасили и направили народ, тях трябва да почитаме, от тях само ще се научим как да се оправяме сега и утре, ако дотрябва…“

За три години той въвежда задължителното основно образование, строи 1115, нови училища в малките селища, освобождава от данъци детската литература.Негов е и законопроектът за поставяне на бюстове на заслужили българи в централната алея на Борисовата градина.
Показателен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование, че само 9 години след Освобождението на България от османско владичество вече имаме БАН.

Отзвук на гласа и дейността на народните будители са били килийните, прицърковни и манастирски  училища. Те  като религиозно-просветни центрове са дали  будни общественици, някои от които са били  щастливи да видят свободна България и да работят за укрепване на младата държава.

Но какво се случва по това време в нашият град?

Възходът на Анхиало от края на ХVІІІ в. намира израз не само в обществено-икономическото и демографско развитие, но и в културно-проветното му израстване. В подължение на повече от столетие градът е безспорно средище на просветата по Южното Черноморие. Благоприятно влияние за това  оказва традицията, както и ролята на църквата в духовния живот на християнското население. Като митрополитски център и убежище на част от византийската аристокрация, в Анхиало се поддържа грамотност и книжовен живот през целия период на османското владичество. Към средата на ХІХ в. настъпва бързо преустройство на тукашното килийно училище. Под покровителството на митрополията, в Анхиало функционират две обществени училища – Анхиалско първоначално училище, уредено по изиксванията на взаимноучителната методика и другото, очевидно класно/прогимназия/, защото в него се изучават старогръцки език, история и др. предмети.

Началото на обравателната традиция в Поморие е в далечната 1879 година. Построено е първото училище в града през 1882 година, а по-късно опожарено през 1906. След военните години на 1 януари 1912 година е осветено новото училище “Отец Паисий”. Филиал на училището е открит за живеещите в сегашния квартал “Свети Георги” през 1929 година към манастира с две паралелки. Този филиал поставя началото на днешното ОУ “Христо Ботев”. Учи се в слети паралелки: І-ІІ и ІІІ-ІV отделение. Последвалите военни години са неблагоприятни за българския народ и българското образование. По-късно- през 1932 г  училището в кв. „Св. Георги” става самостоятелно начално училище, а през 1938 г  е  построена  първата училищна  едноетажна сграда. Броят на учениците се увеличава с деца на бежанци от Източна Тракия. Базата на това малко училище се използвала  много рационално: тук развива своята дейност и читалището, и често в коридора се представят и  пиеси от самодейния колектив. В дъното на коридора се устройва сцена, а самият коридор се превръща в  зрителна зала. Появява се нужда от друг храм – на духовността. През  1939 г. родолюбивите Анхиалци построяват и свое читалище.

Така трите храма – на вярата, на науката и на просвещението години наред посрещат всеки, който тачи вярата си, иска да се образова и просвещава!

Днес, от дистанцията на изминалите векове, още по-убедетелно звучат пророческите думи на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура , писменост и наука, непременно ще има светла и трайна бъднина.

На 1 ноември се прекланяме пред  многобройните дейци на словото, на онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.

 

Честит празник!

 

80 1024x731 Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие

П О К А Н А

 Ръководството на ОУ”Христо Ботев” гр. Поморие Ви кани на тържеството,   посветено на   Деня на будителите  и  80 – годишнината от обявяването на училището като самостоятелна образователна институция

  П Р О Г Р А М А

01  ноември 2012 г

- от 9,30 часа  – Водосвет и  откриване на изложба във фоаето на училището

-от 10.30 часа – Юбилеен педагогически съвет – за бивши и настоящи учители

- от 17.30 часа –  Света литургия  в памет на народните будители в манастира „Св. Георги Победоносец”. Литийно – факелно шествие до читалище „Светлина”

- от 18.30 – Празничен концерт, посветен на Деня на будителите и  80- годишния юбилей на училището

ОУ „Христо Ботев”, гр. Поморие

 Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие

bookmark Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Помориеsvejo Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Помориеgoogle Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Помориеdelicious Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Помориеstumbleupon Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. Помориеfacebook Слово за 1 ноември – Ден на народните будители и честване 80 год. юбилей на  ОУ „Христо Ботев” гр. ПомориеСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване