10/31/12 08:47
(http://e-vestnik.bg/)

Как се роди и какво свърши “Биволъ” - успешният подражател на Уикилийкс

Атанас Чобанов (вляво) е Асен Йорданов. Снимка: Анди Грийнбърг

Американският журналист Анди Грийнбърг от американското сп. “Форбс” неотдавна публикува книгата си „Машината, която убива тайни: как „уикилийкърите”, „шифропънкарите”, „хактивистите” целят да освободят информацията на света”. В нея има отделено значително място на сайта “Биволъ”, наречен успешен подражател на Уикилийкс. Ето един откъс от книгата, посветен на двамата журналисти, списвайщи сайта “Биволъ” - Атанас Чобанов и Асен Йорданов.

Атанас Чобанов не прилича особено на Джулиън Асанж. Ниският българин има обръсната глава, уши на елф и постоянна няколкодневна прошарена брада. Когато се срещаме пред оживения фонтан „Сен Мишел” в Париж през лятото на 2011 г., той носи тениска, популяризираща “Биволъ”, независимият сайт за новини, на който той е съосновател, с логото на българския бивол, както и със слогъна на кирилица: „С рогата напред!

Но когато сядаме в едно кафе пред Сорбоната, той се усмихва дяволито по същата причина, както и като Асанж: освен, че работи всекидневно за “Биволъ”, Чобанов е съосновател на Болканлийкс, най-близкото нещо, което Източна Европа има с Уикилийкс. И Болканлийкс напредва.

“Току-що получихме две нови разкрития”, казва той с българо-френски акцент. „И са добри.”

През месеците, довели до нашата среща, бавното разкриване от Уикилийкс на четвърт милион секретни грами на Държавния департамент от целия свят, беше предизвикало внезапен прилив от подражатели. Поставих си за цел да разбера кои от тях можеха действително да възпроизведат и да систематизират точно работата на Уикилийкс сред тълпата от имитатори: BaltiLeaks, BritiLeaks, BrusselsLeaks, Corporate Leaks, CrowdLeaks, EnviroLeaks, FrenchLeaks, GlobaLeaks, Indoleaks, IrishLeaks, IsraeliLeaks, Jumbo Leaks, KHLeaks, LeakyMails, Localeaks, MapleLeaks, MurdochLeaks, Office Leaks, Porn WikiLeaks, PinoyLeaks, PirateLeaks, QuebecLeaks, RuLeaks, ScienceLeaks, TradeLeaks и UniLeaks.

Основните медийни платформи като Wall Street Journal, Al Jazeera и Шведското радио бяха основали свои собствени пробни портали за течове. Хакери от Анонимните пуснаха в действие HackerLeaks. Сцената на разкритията стана толкова препълнена, че два природно насочени сайта, GreenLeaks.com и GreenLeaks.org, започнаха да се заплашват легално един друг за правата върху името.

Известният блогър Грег Мичъл от списание The Nation отбеляза, че само едно нещо е липсвало в това зараждащо се лийкинг движение: течовете.

Приблизително всички подражаващи сайтове публикуваха малко или нищо. Дори собствената анонимна система за информация на Уикилийкс беше затворена след недоволството на няколко от инженерите на сайтовете. Така новозародилото се течение остави себе си на сухо. С едно изключение.

През декември 2010 г. в онлайн пространството се появи сайтът “Болканлийкс” със слоганa: “Балканите не пазят тайни вече.” Когато проверих сайта, видях, че използва добре тествания софтуер за анонимност Tor, рядък знак сред новата маса от подражатели за прецизна защита. Но от друга страна сайтът наподобяваше на всички други неясни и празни подражатели на Уикилийкс от Брюксел до Джакарта.

По-късно същия месец “Болканлийкс” публикува документ, в който е отбелязано, че е бил подаден към сървъра. Той представлява меморандум от Министерство на енергетиката в България, описващо създаването на атомна електроцентрала като взаимен проект на Русия и България, без ясно доказателство за корупция. Това едва ли е най-пикантното световно разкритие.

Само няколко дни по-късно друг документ се появи в сайта отново получен през Tor. Той представляваше писмо от един прокурор до друг, включително и списък от 30 български имена, от които всички на обвинители и съдии по най-високите етажи на държавните съдилища, които освен това били и масони. “Не е незаконно [да бъдеш масон]”, отбелязва “Болканлийкс” на български, заедно с документа. “Но дали тяхната клетва да защитават обществения интерес има предимство пред клетвата им към „братството”? Вероятно председателят на Комисията по етика Цони Цонев, който е член на Масонската ложа, има отговор на този въпрос.”

Приносът на България към движението на разкритията набираше скорост.

Следващото разкритие се появи скоро ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване