10/31/12 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът избра двама конституционни съдии и разгневи Брюксел

 Зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов и зам. председателят на Върховния административен съд Венета Марковска бяха избрани за членове на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Депутатите от мнозинството гласуваха „за“ техните номинации като в зала нямаше никакви дебати, което бе показателно за предварително ясните резултати. Другите две кандидатури бяха на Екатерина Михайлова – също зам.-председател на парламента, и на Татяна Върбанова – съдия във Върховен касационен съд, издигната от „Коалиция за България“.

Изборът на Народното събрание обаче предизвика остра реакция от Брюксел. Говорителят на Европейската комисия Оливие Байи дори предупреди, че е възможен предварителен мониторингов доклад.

Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите“, каза той без да посочва име, но бе ясно, че става въпрос за Венета Марковска.

Байи припомни, че ЕК е призовала българския парламент да поеме своята отговорност и да направи проверки на сигналите. Това обаче не се е случило и затова Еврокомисията „изразява загриженост“ и смята да продължи да следи много отблизо процесите в българската съдебна система.

Въпреки че следващият мониторингов доклад бе предвиден чак за края на 2013 г., в сряда Байи каза, че „ако ситуацията го налага, ЕК винаги може да излезе с допълнителен доклад за България, който да отразява актуалните обстоятелства“.

Няколко седмици преди гласуването, в публичното пространство вече се коментираше, че изборът на Анастас Анастасов и Венета Марковска е предизвестен, въпреки спорната им репутация. Този извод идваше логично и от факта, че и двете номинации идват на практика от ГЕРБ. Анастасов е депутат от партията на управляващите, а Марковска бе издигната от независими народни представители, декларирали принадлежност и пренасочили партийните си субсидии към ГЕРБ.

Кандидатурата на съдийката в сряда обаче бе подкрепена и от БСП и ДПС, което възмути депутатите на „Синята коалиция“, които обявиха, че единствени са застанали на страната на публичното мнение. Те бяха бесни, че колегите им са отхвърлили номинацията на Екатерина Михайлова, която има много добро реноме на компетентен юрист, умеещ да избягва яростните политически спорове.

Кандидатурата на БСП Татяна Върбанова също бе отхвърлена, но това не предизвика особена драма сред социалистите, които коментираха вяло въпроса след гласуването.

Според Веселин Методиев от „Синята коалиция“ обаче по-порочен избор на конституционни съдии в парламента не е имало. „Нещо повече, никога не помня управляващи и опозиция да са били така обединени срещу публичното мнение“, каза още Методиев. По неговите думи ГЕРБ, БСП и ДПС са влезли в „изключително арогантно договаряне“.

Венета Марковска беше най-спорната кандидатура, заради постъпилия сигнал срещу нея. В него се засегнати близките й отношения с бизнесмена Георги Георгиев, за когото има сведения за съмнителни дарения на различни имоти. Георгиев през 2010 г. е участвал и в конфликт с редови полицаи, заради отказ да покаже личните си документи и след демонстрация на връзки с политици. Двамата униформени впоследствие са били уволнени, но след разкритията в медиите са възстановени на работа.

Сигналът срещу Венета Марковска не бе разгледан от правната комисия в НС, тъй като бил анонимен, което предизвика реакцията на Брюксел. По него стои името Георги Тонев Колев, но нямало подпис и затова депутатите приеха, че той не бива да бъде обсъждан.

Във вторник говорителят на Европейската комисия Оливие Байи заяви, че ЕК следи отблизо изборите за КС и настоя всички сигнали за конфликт на интереси и търговия с влияние да бъдат проверени обстойно. Това обаче не успя да промени нагласите за гласуването в парламента.

Марковска даде изявление пред медиите след като бе избрана за член на КС. Тя каза, че не може да отговаря за това какви имоти притежават трети лица и че не живее „с този човек“ (Георги Георгиев – б.а.). Синът на Марковска – Петър Марковски, е имал обща фирма с Георгиев. Новата съдийка в КС обаче коментира, че общото им дружество е прекратило дейността си преди много години, а синът й Петър вече е нотариус и няма право да поддържа бизнес отношения.

На въпрос дали е имало политически договорки за нейната номинация, Марковска отрече и заяви, че никога не е имала срещи с никого от ГЕРБ.

Отхвърлената Екатерина Михайлова бе пестелива на думи в кулоарите на парламента, но все пак заяви, че вероятно е имало предварително договаряне между управляващи и опозиция.

Ситуацията бе коментирана пред klassa.bg и от Георги Божинов от БСП, който бе откровен и също допусна договаряне. По неговите думи - „ако имаше ред трябваше да бъде избрана Катето Михайлова“. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване