11/01/12 15:40
(http://www.klassa.bg/)

700 милиона евро от ЕС са потънали в Косово без да се намали корупцията

 Почти 700 милиона евро от фондовете на ЕС, изхарчени в Косово между 2007 и 2011 г. за изграждане на законодателната система и борба с корупцията, са произвели незадоволителни резултати. Това показва европейски одит, цитиран от „ИЮ Обзървър“.

Липсата на координация между ЕС и САЩ, неквалифицираните еврочиновници и слабите антикорупционни органи в Косово са сред причините, открити при разследването, проведено от базирания в Люксембург Европейски съд на одиторите.

Според някои от авторите на одита липсата на консенсус сред страните-членки на ЕС по въпроса за независимостта на Косово действа демотивиращо на страната да се бори ефективно с корупцията. Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 г., но Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания още не са я признали.

Съдът също е установил, че страните от ЕС са предоставили на ЕУЛЕКС – европейската полицейска служба в Косово – неквалифициран персонал. Някои от служителите са изпратени на прекалено кратки мисии.

ЕУЛЕКС има мандат до юни 2014 г. със задача да помогне на Косово да се изгради като правова държава. В службата са наети 2250 души, а годишният й бюджет е 111 милиона евро.

Това е най-голямата мисия на ЕС зад граница.

По-рано този месец германският министър на отбраната Томас де Мезиер разкритикува остро дейността на ЕУЛЕКС. „Нуждаем се от ново начало, ново име, нова структура, нови хора и нов мандат“, каза той пред Ройтерс.

Полицейската служба на ЕС не се приема добре от самите косовари. По стените в Прищина често се вижда написани със спрей призиви "Eulex out!"  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване