11/05/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - съдбата на изборите между “старите моми” и статистическата грешка

Двойниците на Обама и Ромни събират тълпи при появата си. Снимка: от тв екрана

Съдбата на американските президентски избори е в ръцете на “старите моми”, пише в. “Кориере дела сера”, визирайки категорията на неомъжените жени. Според допитванията до общественото мнение 63 процента от неомъжените американки подкрепят Барак Обама, а само 23 процента - Мит Ромни.

В САЩ жените, които живеят сами са 55 милиона, твърди изданието. Вестникът припомня, че Обама привлича неомъжените жени с помощта на актрисата Ева Логория, изиграла водещата роля в сериала “Отчаяна съпруги”.

Съпругата на кандидата на републиканците Ан Ромни на републиканската конференция в Тампа преди два месеца подчерта, също, че тя и съпругът й също обичат жените, но после уточни, че става дума за съпругите и за майките, които имат много работа за вършене.

Президентът на САЩ Барак Обама и републиканският кандидат Мит Ромни продължават да са с почти еднаква подкрепа. Днес в САЩ ще се състоят избори за президент, за Конгрес, за губернатори в 11 от 50-те щата и за щатски събрания в 44 от 50 щата.

Според изследване на Ройтерс/Ипсос в четири от колебаещите се щати, смятани за решаващи за победата, разликата между двамата кандидати е в рамките на статистическата грешка. В Охайо, който може би ще се окаже най-важният щат в битката за Белия дом, Барак Обама е увеличил днес скромната си преднина и е получил подкрепата на 48 на сто от избирателите, а Мит Ромни на 44 на сто. Вчера Обама водеше в Охайо само с един процент.

Двамата кандидати са с еднаква подкрепа в Колорадо и Флорида - 48 и съответно 46 сто. Във Вирджиния Обама води с един процент. За него са се обявили 47 на сто от участвалите в допитването, а за Ромни – 46 на сто. Изследване на в. “Вашингтон пост” и Ей Би Си Нюз показва аналогични стойности за крайните резултати от изборите. Обама има подкрепа от 49 процента, а Ромни - от 48 процента. Според проучване на центъра Пю пък Обама води пред Ромни с 48 срещу 45 процента сред вероятните избиратели.

Вестник “Вашингтон пост” коментира, че в последния пълен ден от кампанията Ромни ще се опита да постигне това, което изглежда не успя да направи през изминалите 522 дни - да преодолее малката, но устойчива преднина на Обама в щатите, където ще се решат изборите. Резултати от предсрочното гласуване предполагат, че Обама води в някои ключови щати, макар и с не толкова голяма преднина, както на изборите преди четири години.

Ако предричаната от сондажите оспорвана битка между Барак Обама и Мит Ромни се потвърди и от урните, изборната вечер може да продължи до късно през нощта, докато американските телевизии потвърдят екзитпол-проучванията с резултатите от преброяването на гласовете, отбелязва Франс прес. Армия от 25 000 души ще анкетира представителна извадка от гласоподаватели на изхода на изборните бюра в 50-те американски щата.

За целта консорциум от петте големи телевизии (Ей Би Си, Си Би Ес, Ен Би Си, Си Ен Ен и Фокс Нюз) и американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, наречен “Нешънъл илекшън пул” (Национално изборно сдружение), е наел компанията за маркетингови и социологически проучвания “Едисън рисърч”. Събраните от нея данни се предават на членовете на консорциума, които разполагат със собствени екипи. Именно тези екипи, съставени от статистици и политолози, ще обявяват победителите във всеки щат.

Вестник “Ню Йорк таймс” отбелязва, че докато Обама и Ромни полагат последни усилия, техните партии вече започват правни битки във връзка с изборите. Във Флорида щатската организация на Демократическата партия подаде вчера съдебен иск с настояване предвожданото от републиканците щатско правителство да удължи срока на предсрочното гласуване в южната част на щата, след като имаше оплаквания, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване