11/07/12 15:53
(http://www.klassa.bg/)

Камерън се захваща да обедини сирийската опозиция

 Великобритания ще започне разговори с въоръжените сирийски бунтовници с цел да обедини опозицията срещу президента Башар Асад. Тези думи на премиера Дейвид Камерън цитира Би Би Си. Преди да се срещне вчера в Аман с краля на Йордания Абдулах Втори, Камерън посети бежански лагер на йордано-сирийската граница. „Страданието на тези хора е ужасно“, сподели след това премиерът. Всеки ден в лагера Заатри пристигат около 500 души. Някои от тях са вървели 15 дни, за да намерят подслон. Камерън пристигна в лагера с хеликоптер. Той обяви, че британската хуманитарна помощ за пострадалите от 18-месечния конфликт в Сирия ще бъде увеличена от 14 на 50 милиона лири. Така Великобритания става вторият най-голям донор след САЩ.

Камерън е първият лидер на страна от Г-20, който посещава сирийски бежанци в Йордания и изслушва техните разкази.

Външният министър Уилям Хейг е изпратил специален пратеник, за да организира срещата на всички опозиционни сирийски групи. Говорител на правителството подчерта, че Лондон няма да въоръжава сирийски бунтовници, нито ще им предоставя военни съветници. Също ще им даде ясно да разберат, че ще бъдат подкрепени, ако зачитат човешките права и условията за хуманитарна помощ. Около 2,5 милиона хора в самата Сирия се нуждаят от такава помощ, а броят на бежанците в съседните страни се очаква да се удвои до декември и да надхвърли 700 000 души, отбелязва Би Би Си.

Сирийският конфликт бе в центъра на разговорите на Камерън по време на визитата му в ОАЕ и Саудитска Арабия. Във вторник той заяви, че е готов да обсъди възможността Асад да напусне невредим Сирия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване