11/07/12 16:22
(http://www.klassa.bg/)

Щетите от аварията във Фукушима ще надхвърлят 125 милиарда долара

 Разходите за ликвидиране на щетите от аварията в АЕЦ „Фукушима“, както и компенсацията за пострадалите може да станат два пъти по-големи и да надхвърлят 10 трилиона йени (125 милиарда долара), предаде АФП. Тази цифра е обявило ръководството на оператора на централата Tepco. Компанията получи за покриване на разходите един трилион йени от правителството в замяна на контролния пакет акции. В противен случай тя трябваше да обяви банкрут. Tepco захранва с електричество значителна част от Токио и околностите.

Аварията в АЕЦ „Фукушима 1“ се случи през март 2011 г. след разрушителното земетресение и последвалото цунами в района. Централата бе спряна, както и всички работещи ядрени реактори в Япония. Два от тях после бяха пуснати, защото страната се изправи пред остър дефицит на ток.

Правителството в Токио взе по-късно решение за отказ от ядрената енергетика. Преходът към други източници обаче ще стане постепенно и се очаква да бъде завършен към 2040 г.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване