11/08/12 23:54
(http://e-vestnik.bg/)

“Златна зора” се възползва от рецесията, опустошаваща Гърция

в. Дейли телеграф

Руски неонацисти гостуват на гръцките от “Златна зора”. Снимка: райтуърлд

Гангстери с черни тениски на ненонацистката партия “Златна зора” извършват нападения по имигрантските пазари и по площадите в Атина, според ООН. А жертвите на тези атаки твърдят, че някои райони на гръцката столица вече са напълно недостъпни за тях.

Малик Абдулбасет, роденият в Египет съдържател на магазин в Атина, се превърна в една от мишените на тези бандити миналата сряда вечерта, когато собственик на бръснарница от другата страна на неговата улица беше намушкан с нож при време на въоръжен грабеж.

Членовете на “Златна зора” поведоха тълпата от разгневени местни жители, протестиращи срещу нападението на бръснаря на улица “Михаил Вода”. Протестът прерасна в насилие въпреки присъствието на полицаи от силите за борба с безредиците. И въпреки че на нападението срещу бръснаря нямаше свидетели, жителите на квартала бяха непреклонни, че нападателят е бил цветнокож.

След като пребиха помощника на Малик Абдулбасет, бандитите с тениските на “Златна зора” насочиха гнева си към египтянина, който въпреки предупрежденията на полицията остави магазина си отворен.

“Принуден бях да се изправя с лице срещу нападателите, да им посоча гръцките си деца и гръцката си съпруга и да им кажа: “Вижте аз съм грък, ние сме гърци, ако искате да ни убиете, не можем да ви спрем, но знайте, че в този случай ще убиете ваши сънародници.” Полицаите от частите за борба с безредиците гледаха всичко това, но не се намесиха и заплахи за още подобни протести и саморазправи бяха залепени по съседните врати.

“Няма да затворя магазина си, защото не съм виновен за нападението срещу бръснаря. Но в същото време ако нещо се случи с магазина ми, ще напусна Гърция, защото не съм защитен тук”, казва Малик Абдулбасет.

Илиас Панайотарис, депутат от “Златна зора” и водеща партийна фигура в Атина, е непоклатим относно методите на действие на неговата политическа сила и не смята, че трябва да ги оправдава. “Повечето страни, е хайде, без САЩ и Австралия, си имат една единствена националност, която дефинира тяхната култура, и Гърция трябва да се върне към този идеал”, казва той.

“Златна зора” е много добре организирана партия, която се намесва, за да подкрепя и подпомага хората. Без нас страната, в която два милиона от десет милиона души пребивават незаконно, щеше да изпадне в истински хаос”, казва той.

Подкрепата за “Златна зора” се удвои от седемте процента, които тя получи на последните парламентарни избори, сочат допитванията до общественото мнение. Едно от основните обещания на “Златна зора” е, че насилствено ще натовари имигрантите на самолети за Исламабад и после ще предизвика Пакистан, за да свали тези самолети.

Илиас Панайотарис от своя страна предупреждава, че документите за самоличност на всеки грък, придобил гражданство, ще бъдат щателно проверени. “Документите на всеки трябва да бъдат проверени и онези, които са платили за фалшиви, да бъдат изгонени”, посочи той.

Неприкритият екстремизъм, проповядван от “Златна зора”, е смразяваща кръвта повратна точка в историята на гръцката поствоенна демокрация.

Димитра Ксиру, майката на Аргирис Аргиропулос, намушкания с нож бръснар, кипи от гняв в близката болница, където бди над сина си. Четиридесет и три годишният бръснар се е разминал на милиметри от смъртта, когато беше ограбен само заради 10 евро. Ножът на нападателя за една бройка щеше да прониже сърцето му. “Нас няма кой да ни защити”, казва Ксиру. “Ние сме гладни, нямаме работа, а престъпността е навсякъде”, допълва тя.

“Нашият квартал беше един от най-добрите в Атина, а сега е гето, от което не можем да се измъкнем и в което всички пакистанци се настаняват, когато пристигат в Атина”, разказва Ксиру.

И докато нападенията на активисти на “Златна зора” не бяха конкретно подкрепени от влиятелната ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване