11/08/12 13:02
(http://www.klassa.bg/)

Турция се кани да поиска от НАТО ракети Patriot

 Турция възнамерява да поиска от НАТО ракети Patriot за защита на своята територия от въоръжените действия в Сирия, съобщава „Файненшъл Таймс“. Ракетите се управляват от специални войски, които трябва да бъдат разположени заедно с тях.

По време на своята визита в Индонезия, премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган уточни, че Анкара още не е поискала ракетите, но добави, че според него генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен ще се отнесе положително към такава молба.

В Турция вече има над 110 000 сирийски бежанци. Страната отдавна настоява за по-твърда международна реакция на кризата. Тя предложи и създаването на буферна зона в самата Сирия.

Разполагането на ракети Patriot на границата със Сирия ще означава още по-голямо интернационализиране на конфликта, отбелязва „Файненшъл Таймс“. И прогнозира, че практическата полза от тези ракети ще бъде малка, защото те са предназначени главно за противодействие на балистични ракети и самолети. В момента Турция страда главно от снарядите от сирийска територия, а срещу тях Patriot не са нужни, отбелязва Кристофър Хармър, бивш главнокомандващ ВМФ на САЩ. Ако обаче конфликтът ескалира, те могат да спрат сирийски ракети със среден и дълъг обсег.

На 5 октомври 5-ма граждани та Турция загинаха от сирийската артилерия в пограничен град, но тогава НАТО само призова двете страни към сдържаност.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване