11/12/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

България и Гърция дружно заявиха: Няма да пуснем Македония в ЕС, ако не се докаже като добър съсед

 Външните министри на България и Гърция Николай Младенов и Димитрис Аврамопулос потвърдиха, че няма да допуснат Македония в Европейския съюз, ако Скопие не докаже добросъседските си намерения. От думите им стана ясно, че това минава през решаване на спора с името на Македония, заради който Гърция спира от години евроатлантическата интеграция на Скопие и спирането на националистическото говорене и нападките към България.

След среща между двамата външни министри в София, в която участва и румънският първи дипломат Тит Корлатеан, Младенов: "България няма проблем с Македония, ние имаме проблем с националистическото говорене на някои политически лидери в Македония".
След като България втвърди тона, Скопие идентифицира София като втора пречка пред членството му в ЕС след ветото на Гърция. Преговорите за членството на страната в НАТО и ЕС до момента са блокирани от Гърция, която не приема името на Македония. Скопие обяви независимост през 1991 г. и първата държава, от която получи признание, бе България. Македония обаче веднага изпадна в продължаващ и до днес конфликт с Гърция, чиято позиция е, че Македония е името на нейна северна провинция и не може да има държава с подобно име.
София официално вече обяви, че е възможно да не подкрепи даването на дата за преговори на Македония за членство в ЕС на срещата на върха през декември.

Трябва да се прави разлика между македонското правителство и народа на Македония. Това каза на пресконференция секретарят на Национален съвет на БСП по външна политика и международна дейност и евродепутат Кристиан Вигенин след двудневно посещение в Македония. Във връзка с влошения климат между България и Македония се наложи да посетя страната. Трябва да внимаваме какви послания отпращаме, защото те биха могли да предизвикат бурни реакции, каза Вигенин.
Трябва да се прави разграничение между краткосрочните и дългосрочните цели по отношение на Македония. Ръководеното от Никола Груевски правителство неглижира тежкото положение на страната и цели мобилизиране на електорат чрез симулиране на външни заплахи. Декларира се желание за членство в ЕС, но тази цел не може да се нарече приоритетна, каза Вигенин. Най-негативният сценарии е Гърция да отблокира отношенията си Македония, а тези с България да се влошат, каза Вигенин. Той посочи, че крайната позиция на президента Росен Плевнелиев по отношение на Македония е не на държавник, а по-скоро предизборна кампания.
Относно това - какви трябва да бъдат отношенията между България и Македония – в позицията на БСП, приета на 15 октомври 2012 г., се посочва:
„БСП приканва македонските институции да положат усилия за спиране на действия, насочени към посегателство срещу българското историческо наследство, както и за унищожаване и заличаване на българския характер на паметници на културата и настоява за възстановяване на унищожените или фалшифицирани надписи върху църкви, манастири, икони, мостове и т.н., съгласно съществуващите международни стандарти и спогодби в тази област”.
Според БСП основен приоритет във водената от България по отношение на Македония политика е поддържането на добросъседски и балансирани отношения. БСП подчертава важността на развитие на контактите между двете страни и засилване на регионалното сътрудничество.
БСП настоява за по-силни и ангажиращи послания от страна на политическия елит в Македония за прекратяване изграждането на негативен образ на България в македонското обществено пространство и в македонските учебници. БСП призовава и българските институции да осигурят по-забележимо присъствие на България в информационен и културен план в рамките на Македония, включително чрез популяризиране на български телевизии, радиа, печатни медии – се посочва още в позицията на БСП, представена от Кристиан Вигенин.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване