11/14/12 10:37
(http://www.klassa.bg/)

Велева: Кутията на Пандора се отвори след смъртта на патриарх Максим

Не очаквах такава ожесточена битка между митрополитите за патриаршеския трон след смъртта на Максим, каза в сутрешния блок на Нова телевизия журналистката от в. "Преса" Валерия Велева.

"На нас между какво остана да избираме - между ролекса и линкълна, между доносника и лудия. Всичко тези скандали, че Църквата отвътре е доста гнила. Ако през тези 23 г. патриарх Максим показа, че е успявал да ги потушава, след смъртта му Кутията на Пандора се отвори, оказа се, че Светият синод е гнездо на змии и гущери", добави тя. Велева се притеснява, че вътрешното разделение в Църквата ще отвори широко врати за популяризиране на секти. По думите й държавата се дистанцира от спора за избор на нов патриарх, но в случая има огромни икономически лобита, тъй като имотите на Църквата са много апетитни. Журналистката очаква разделението на лагери в Светия синод да доведе до вадене на все повече "кирливи ризи". Тя очаква да се стигне дотам, че след избора на нов патриарх "не знам с какви очи ще застанат пред миряните". Според нея Българската православна църква е пред разпад.

Във включване по телефона Ловчанският митрополит Гавриил каза, че в момента е много трудно да се отстоява единството на Църквата. "Просто трябва да я защитим, иначе ще се разпадне. Всеки сам отговаря за делата си пред Бога, включително и аз", добави той.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване