11/14/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Милиони в Европа протестират срещу затягане на коланите

Сблъсъци между полицаи и стачкуващи избухнаха в Испания, докато милиони хора се включиха в Европейския ден на действия и солидарност срещу мерките за икономии, предаде Ройтерс. Испанските и португалски профсъюзи организираха първата съвместна обща стачка. В двете страни стотици полети бяха анулирани, автомобилни заводи и пристанища спряха работа, а железопътния транспорт бе силно разреден.
Международните влакове в Белгия не се движеха по график заради стачка на работещите служители. В европейския ден на стачки и протести се включиха и работещи в Гърция, Италия и Франция.
Стачкуваме, за да спрем тази самоубийствена политика, заяви пред Ройтерс Кандидо Мендес,
лидер на втория по големина синдикат в Испания „Общ работнически съюз“.
Над 60 души бяха арестувани в Испания и 34 души бяха ранени, сред които 18 служители на органите на реда. Витрини на магазини бяха разбити, а протестиращите запълниха касови апарати с лепило и дребни монети.
Международните кредитори и икономисти твърдят, че програмите за увеличаване на данъците и намаляване на разходите са нужни, за да се върнат обществените финанси отново в правия път след години на разточителство.
В Испания кризата направи бедни милиони хора. Правителството на Мариано Рахой се опитва да овладее ситуацията, като поиска помощ от ЕС, но това ще наложи още повече бюджетни орязвания. В страната гневът на хората ескалира, когато жена скочи от прозореца и се уби, след като кредитори се опитаха да я изгонят от жилището й.
В Португалия, която прие европейски спасителен план миналата година, улиците бяха по-спокойни, но и там търпението на хората се изчерпва. „Стачкувам, защото тези, които действително работят, са изнудвани да правят все повече жертви в името на съкращаването на дълга, което е една голяма лъжа“, казва Даниел Сантош , преподавател по архитектура в Техническия университет в Лисабон. В португалската столица метрото напълно бе спряно и само 10% от влаковете се очакваше да се движат.
Над 600 полета бяха анулирани в Испания, главно на Iberia и нискобюджетната Vueling. португалската TAP отмени 45% от рейсовете си. Многохилядни демонстрация са планирани за вечерните часове в сряда в Мадрид, Барселона, Лисабон и други градове.
В Италия най-големият профсъюз призова към спиране на работа за няколко часа. Студенти в Рим, протестиращи срещу орязването на парите за образование, също влязоха в сблъсък с полицаите
В Гърция, където наскоро имаше двудневна стачка заради гласуването на новите икономии и орязания бюджет, протестиращи започнаха да се събират пред парламента по обяд.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване