11/15/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Каталонският език разпалва дебата за независимост

Ройтерс

Каталония може да вземе пример от Косово и да направи реални стъпки за отделянето си от Испания. Независима Каталония е мечта на хиляди каталонци и ще ощети останалата част на страната. Снимка: galizacig.com

Барселона е вторият по големина град в Испания, но някои туристи в тази топ средиземноморска дестинация се изненадват, като видят, че пътните знаци, рекламите и менютата са написани не на испански, а на друг романски език: каталонски.

Езикът, близък до испанкия и френския, беше забранен близо 40 години при дясната диктатура на Франсиско Франко и се говореше тайно само у дома.

След възстановяването на демокрацията през 70-те години на миналия век, каталонците, повечето от които владеят два езика: испански и каталонски, инвестираха пари и време, за да опазят столетния си език, опасявайки се, че може да отмре.

Отношенията между Каталония и Мадрид са обтегнати заради усещането на каталонците, че столицата са е отнесла несправедливо към тях във време на икономическа криза. Всеки опит да се “испанизира” региона - например когато министърът на образованието Хосе Игнасио Верт Ортега заяви наскоро, че ще настоява за засилено изучаване на испанския език в училищата - подхранва общественото негодувание.

Усещането, че Мадрид застрашава политиката на отстояване на каталонския език, засилва сепаратските нагласи и подкрепата за партиите, призоваващи за независимост в кампанията за парламентарните избори на 25 ноември.

Ако на изборите партията “Конвергенция и съюз на Каталония” на каталонския премиер Артур Мас, обявяваща се за независимост, бъде преизбрана с повече от 50 процента, това ще му даде мандат, в който той ще се опита да притисне испанското правителство да позволи референдум за независимост на Каталония, който според централното правителство е в разрез с конституцията.

Най-новите изследвания на общественото мнение сочат, че повече от половината каталонци искат отделяне от Испания. Това е най-високата стойност на този показател в историята. “Нямаме нищо против испанците. Но когато някой те тормози, инстинктът ти е да отвърнеш”, каза Рикард Доминго, литературният агент и член на училищното настоятелство в държавно училище в Барселона.

“Бульон” от езици

Каталонските закони задължават всички учители, лекари и служители от обществения сектор да владеят каталонски. Основното и средното образование е на същия език, а испанският се преподава като отделен предмет. Глоби грозят бизнесите, които не слагат на продуктите си етикети и не рекламират на каталонски.

На всеки, който говори на испански, ще му бъде отговорено на испански, но чужденците, които се заселват в Каталония, казват, че трябва да научат местния език, за да са приобщят по-добре. Все повече каталонски политици и бизнесмени говорят добре английски, което според тях се дължи на факта, че владеят двата основни езика.

В “Старбъкс” на бул. “Рамбла” в Барселона рекламите на кафетата са на каталонски - новото двойно лате е изписано “el nou doble tall latte”- но клиентите свободно поръчват на испански и английски.

Мадрид се страхува, че по-младото поколение започва да губи връзката си с испанския език, но каталонците отричат. “Нашето двуезичие е такава съществена част от нас, че дори и да станем независими, испанският език никога няма да изчезне”, заяви 39-годишният лекар Раул Леон, който е учил през 80-те година на миналия век по времето на програмата за засилено изучаване на каталонски език в държавните училища и сега пише рецепти и на двата езика.

Барселонският вестник “Вангуардия”, който е четвърти по тираж в Испания, миналата година започна да отпечатва специално издание на каталонски, но испанският продължава да е основният език по вестникарските будки, книжарниците и повечето телевизионни канали.

При управлението на Франко, когато Хосеп Гонсалес бил дете, той е говорил каталонски вкъщи, но се научил да пише на него едва в късните си тийнейджърски години. Сега той пише имейлите си само на каталонски.

“Каталонският език ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване